Vad är Slow Fashion? Allt du bör Veta!

dress 4752316 1280

De senaste åren har modebranschen börjat förändras mot att bli en mer hållbar industri. Detta kommer från den ökande medvetenheten om klimatförändringarna, de dåliga arbetsförhållandena runt om i världen och djuranvändning i klädproduktion.

Globalt har rörelsen för Fast Fashion lyst med sin frånvaro under lång tid, gett många stora företag den största marknadsandelen och ytterligare stöttat dålig kvalitet, dåliga arbetsförhållanden , och i slutändan bidrog till de katastrofala klimatförändringarna.

Slow Fashion gjordes som ett motreaktion mot de befintliga rörelserna i modebranschen.

Slow Sustainable Fashion eller bara slow fashion, är en motreaktion mot detta beteende och lyckligtvis har det kommit för att stanna! Så vad är det och varför ska du stödja det?

Framväxten av slow fashion

Slow Fashion växte fram som en motreaktion mot de befintliga rörelserna i modeindustrin och beaktar processerna för klädproduktion, med fokus på hållbarhet och etiska val inom mode.

Slow fashion stödjer kläder gjorda av material av hög hållbarhet, kläder som återvinns, bra arbetsförhållanden för alla inblandade och allt som gör att kläder lämnar en mindre negativ påverkan på jorden.

Uttrycket kom ursprungligen som ett svar på snabbmodet och lånar mycket från slow food-rörelsen. Det myntades först av den hållbara modepionjären Kate Fletcher. Hon insåg behovet av ett långsammare tempo i modebranschen, som under de senaste åren blomstrat på konsumtion och snabba förändringar i trender.

Slow fashion är därför en del av en övergripande hållbar modetrend som har dykt upp under de senaste åren och som har kommit för att stanna och förhoppningsvis fortsätter att växa.

Kännetecken för slow fashion

Det finns många olika egenskaper hos slow fashion och det kan vara ganska svårt att upptäcka om ett varumärke är helt hållbart och hur du som konsument kan stödja slow fashion.

Men vi har försökt att sammanställa en lista över olika aspekter som alla är viktiga när det gäller slow fashion.

Listan kan ses till höger och sammanfattas med följande rubriker:

  • Tillverkad av högkvalitativa material
  • Fairtrade
  • Närproducerat
  • Återvunnet
  • Köper från små fristående butiker och vintagebutiker.

De vanligaste materialen som används inom slow fashion

Det finns många olika vanliga material som används för hållbara kläder. Nedan har jag listat några av de mest använda. Men vi är väl medvetna om att det finns många fler alternativ där ute och att industrin har experimenterat med andra material också.

Återvunnen eller ekologisk bomull

Återvunnen bomull framställs när man omvandlar bomullstyg till bomullsfiber, som sedan kan omvandlas till nya textilprodukter. Bomull som du kanske redan vet är det mest populära materialet som används för kläder. Så det är mycket viktigt att du tar den redan befintliga bomullen och återanvänder den till nya kläder.

Ekologisk hampa

Ekologisk hampa används ofta till kläder. Växten har använts för textilier i århundraden och är väldigt hållbar! Det kräver inte mycket vatten och det är en av de minst förorenande grödorna två skördar.

Den är också känd för att reglera sin värme med hänsyn till sin miljö och den blir mjukare varje gång du tvättar Det! Nu börjar folk i västerlandet använda det som sängkläder.

Ekologiskt linne

Ekologiskt linne är också ett naturligt tyg som har använts sedan evigt. Den kommer från linplantan och precis som hampan kräver lite vatten och därför är ganska hållbar att använda. Det är en stark växt och som är lätt i vikt och tål värme.

Du bör alltid titta på materialet som används innan du köper ett klädesplagg. Om den är gjord av någon av de tre ovan, är chansen att den är hållbar ganska god.

Varför är Slow Fashion viktigt?

Varför är det viktigt att stödja hållbart mode? Nedan har jag gjort en lista över några av de fördelar du som konsument får genom att stödja slow fashion och hur det stödjer en grönare miljö.

1. Den stöder unikhet och håller längre

För att den inte tillverkas av stora företag som H&M och Zara för att nämna några. Det är ofta mycket mer unikt och kreativt eftersom endast en liten mängd lager produceras varje år. Med tanke på dess ringa skala är den ofta mycket bättre producerad och håller längre på grund av de material som används och är handgjord för det mesta.

2 . Det är bättre för din hud

Eftersom den ofta är gjord av bra material, är handgjord lokalt och en del av fairtrade innehåller den inga dåliga kemikalier orsakar dig en allergisk reaktion eller liknande. Därför kan du känna dig bekväm med att bära något du vet inte stör dina hormoner och hud.

3. Det hjälper miljön

Det är lokalt tillverkat och inte massproducerat vilket bidrar till att minska modeindustrins totala klimatpåverkan. Ingen produktion kan vara 100% klimatvänlig då det alltid kommer att finnas maskiner, transporter och sådant inblandat. Ändå stödjer slow fashion det minst skadliga sättet att göra mode.

4. Det är bra för arbetarna

Fast fashion har skapat dåliga arbetsvillkor för människor över hela världen. Slow fashion stödjer jämställdhet och ser till att människor får rätt betalt och arbetar i hälsosamma miljöer.

5. Det är en motreaktion mot det befintliga modebeteendet

Slow Fashion är viktigt inte bara för sin egen skull utan på grund av vad det snabba modet och konsumenptionen inte är. Den stödjer hållbarhet och etiska val när det gäller mode, och hjälper till att skapa en mer hållbar värld som en konsekvens av dess natur.

Slutsats

Jag hoppas att efter att ha läst den här artikeln om vad som är slow fashion kommer du att få en mycket bättre förståelse för vad slow fashion är och varför det är viktigt.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg