Vad är Hållbart Mode? En Komplett Guide

closet 3615613 1280

Modeindustrin är inte bara en av de största industrierna i världen. Det är också en av de mest förorenande. Men betyder det att du inte kan vara modeintresserad och bry dig om miljön samtidigt?

Ditt svar finns i två enkla ord – Hållbart mode.

Vad är hållbart mode?

Så vad är hållbart mode? Kanske har du hört talas om detta ord förut. Eller kanske inte. Men en sak är säker. Hållbart mode är ett ord som man hör allt mer i modebranschen för tillfället.

Hållbart mode handlar om att hitta ett sätt att tillverka, konsumera och bära kläder som skyddar miljön och säkerställer rättvisa arbetsvillkor inom klädindustrin.

Hållbarhet är ett brett begrepp som kombinerar områden som t.ex. som klimat, konsumtion och uppgradering av lokala miljöer. Men hur förhåller sig mode till det? Låt oss ta en närmare titt på vad hållbart mode är och hur hållbarhet passar in nedan.

De tre pelarna för hållbarhet

Så vad är hållbart mode? Tja, hållbarhet i allmänhet bygger på tre pelare: ekonomisk utveckling, social utveckling och miljöskydd. Dessa tre pelare handlar om att skapa tillväxt och utveckling på ett sätt som skyddar jorden och människorna på den.

För det första handlar hållbart mode om att det gynnar de människor som är involverade i hela modeförsörjningskedjan. Mode har en enorm inverkan på samhällen runt om i världen eftersom många familjer är beroende av det arbete som kommer med det.

Vi som konsumenter har ett val att köpa saker som är gjorda på platser där plaggen produceras under bra villkor och villkor, eller så har vi möjlighet att låta bli.

Hållbart mode handlar därför inte bara om att skydda miljön, utan också om att skydda de människor som arbetar i branschen. som att se till att industrin är lönsam för samhället där produktionen sker.

När började hållbart mode?

Innan vi gräver djupare i frågan vad är hållbart mode, låt oss titta på hur termen tog sig in i modeindustrin.

Det är svårt att säga när exakt hållbart mode introducerades först. Men redan på 1960-talet gjorde hippieupproret det populärt att vara medveten om de material man klär sig i. Naturmaterial föredrogs och ett enkelt och mindre materialistiskt sätt att leva anammades.

På 1970-talet blev second hand väldigt populärt och butiker som sålde begagnade föremål var plötsligt inte bara för folk som inte hade råd med kläder från modebutikerna. Under 1980-talet blev antipälsrörelser också mer och mer populära och hållbart mode fick ett grepp.

Men under 90-talet blev fast fashion mer och mer vanliga, och hållbart mode var liksom bortglömt. Men nu gör klimatförändringar och ökad uppmärksamhet på mänskliga rättigheter modeindustrin medveten om sitt ansvar. Konsumenter kräver mer handling och transparens, och hållbart mode gör en tydlig comeback.

Förhoppningsvis kommer modebranschen att ta hållbart mode på allvar och inte bara se det som en modetrend. Och detta leder oss till en annan del av hållbart mode – Greenwashing.

Vad är hållbart mode utan greenwahsing?

I takt med att konsumenter efterfrågar mer miljövänliga produkter och rättvisa arbetsvillkor i klädindustrin ser modemärkena sig tvingade att skapa produkter som är mer hållbara. Eller gör de det?

Visste du att mer än hälften av alla konsumenter är villiga betala mer för en produkt om den är hållbar? Varumärken, särskilt snabbmodemärken, ser det som en enorm affärsmöjlighet.

Stora varumärken lägger sedan till föremål eller till och med kollektioner till sin butik som de hävdar är hållbara, när det i själva verket inte finns något hållbart med produkten. Det kallas greenwashing, och folk hävdar att hållbarhetsbegreppet inom modebranschen har förlorat sin mening på grund av detta.

Hur påverkar mode miljön?

Skyddet av miljön och vår jord är naturligtvis också en betydande del av hållbart mode. Det är ingen nyhet hur mycket modebranschen påverkar klimatet. Du vet förmodligen redan att det är en av de största bovarna när det kommer till klimatförändringar.

Kläd- och skoindustrin har tillsammans en större miljöpåverkan än alla andra internationella flygresor och sjöfartsresor kombinerat! Vi får ofta höra att om vi vill stoppa klimatförändringarna är en av de bästa sakerna att göra att sluta flyga. Men hur är det med modeindustrin som står för 10 % av de årliga globala koldioxidutsläppen varje år?

Det är därför hållbart mode är så viktigt. Fokus ligger på att producera kläder på ett sätt som påverkar miljön så lite som möjligt. Detta görs genom att använda material som är snällare mot miljön, lägga till återanvändbara material i produktionen, använda naturliga färgämnen och utelämna vissa material som läder och päls.

Varför är hållbart mode bättre?

Så vad är hållbart mode? Jo, när vi pratar om hållbart mode verkar folk ha olika åsikter om vad hållbart mode faktiskt är. Handlar det om att återvinna mer? Handlar det om att skapa bättre villkor för klädarbetare? Eller handlar det om att konsumera mindre?

Ja, egentligen är det en kombination av alla dessa saker. Vi som konsumenter måste vara mer medvetna om vad vi köper och köpa färre men bra saker istället för att följa fast fashion tender.

Men modebranschen har också ett enormt ansvar under tillverkningen av kläderna. Och det inkluderar att skapa bättre arbetsförhållanden, anskaffa och producera ansvarsfullt, stoppa överproduktion, använda naturliga färgämnen och förnybar energi och mycket mer.

Vad är etiskt mode?

Du kanske inte har hört talas om hållbart mode, men termen etiskt mode kanske låter bekant. Om inte, kan etiskt mode jämföras med pelaren ”social utveckling” av hållbart mode.

Fast fashion har genom åren anklagats för att skapa omänskliga villkor för plaggarbetarna som får branschen att gå runt.

Etiskt mode är kort sagt en motreaktion mot det. Fokus ligger på de personer som arbetar med klädernas material och produktioner. Som sagt, etiskt mode beskrivs ofta som ett paraplybegrepp, vilket betyder att det täcker mer än en mening och mål. Vissa hävdar att det inte bara omfattar arbetsvillkoren utan även djurskydd, rättvis handel, hållbar produktion och miljön.

Etiskt mode är därför sammanflätat med hållbart mode, och är ett sätt att göra plagg på ett mer medvetet sätt.

Vad du behöver veta om återvunnet material

Fler och fler varumärken lägger till föremål i sina kollektioner som är gjorda av återvunnen textilier, restprodukter och material som plast.

Men enbart användningen av återvunnet material gör det det gör inte ett varumärke hållbart . Ett varumärke bör också överväga hur produktionen av detta föremål påverkar jorden, samt varifrån materialen kommer och hur de tillverkas.

Varför är hållbart mode viktigt?

När frågan ”vad är hållbart mode” besvaras en annan fråga kommer förmodligen att tänka på: Varför är hållbart mode viktigt?

Varje år tar modeindustrin upp enorma mängder land och vatten. Bara ett enda par jeans kräver ungefär 10 000 liter vatten för att producera. Om du försöker räkna ut exakt hur mycket vatten det är så handlar det om 10 år av dricksvatten för en person.

Och om du tycker att det är väldigt mycket vatten, tänk då på faktumet att modeutsläppen beräknas växa med 63 % år 2030. Det betyder att hållbart mode inte är bara mycket viktigt men nödvändigt om vi inte vill att fler sjöar ska torka ut.

Varje år blir miljontals ton kläder till avfall. Och en enorm mängd av det förbränns vilket leder till ännu mer föroreningar och CO2 e uppdrag. Vissa studier visar att mer än 90 miljoner ton kläder blir avfall varje år! Tänk om alla kläder kunde användas eller bli återvunnet material.

Vilka modemärken är hållbara?

Det finns två viktiga aktörer när man pratar om hållbart mode: Modebranschen och du. Men låt oss börja med det stora, modemärkena.

Vad är hållbart mode enligt modemärkena? Tja, det är något de måste tänka på om de vill vara ett ansvarsfullt varumärke och göra sina kunder nöjda.

Och även om många av de största märkena har slutat med päls, börjat använda återvunnet material och slutat bränna kläder, är det inte samma sak som att de är hållbara. Vissa märken kämpar dock hårdare för att göra hållbart mode till en naturlig del av klädindustrin.

Stella McCartney är en av de designers som har fått mycket beröm för att ha spridit medvetenhet om vad hållbart mode faktiskt är och varför det är viktigt.

Men det finns många varumärken över hela världen som gör hållbarhet till ett nyckelvärde för varumärket.

Hur kan du vara hållbar inom mode?

Många varumärken kommer bara dit marknaden tar dem. På grund av detta har konsumenterna också en viktig roll att spela om hållbart mode ska bli en integrerad del av modebranschen.

Vi måste tänka om hur vi tänker om mode och hur vi konsumerar. Men hur gör vi det? Först och främst är det viktigt att kolla upp vilka modemärken du gillar att shoppa för. Vilka är deras värderingar när det gäller hållbarhet? Lever de verkligen upp till dessa värderingar eller påstår de bara att de gör det? Och tänk sedan på hur mycket du konsumerar.

Är det verkligen nödvändigt att följa med snabba modetrender? Eller skulle du faktiskt vara mer tacksam för en kvalitetsplagg istället för fyra plagg du aldrig riktigt använder ändå? Och om du bestämmer dig för att hoppa på vintagetrenden, är de kvalitativa plaggen ibland inte dyrare än en high street-klänning.

Är hållbart mode en trend?

Så vad är hållbart mode? Håller det på att bli en integrerad del av modebranschen eller är det bara ytterligare en trend? Svaret är det förstnämnda.

Nya modemärken som faktiskt tar hållbarhet på allvar dyker upp och skapar nya mer medvetna shoppingalternativ för konsumenterna. Dessutom pratar i princip alla stora klädföretag nu om hållbarhet vilket är ett viktigt steg i rätt riktning, även om det finns mycket kvar att göra.

Hållbart mode går mycket från trend till permanent stil. Inte bara blir vintagebutiker mer och mer populära utan kunderna uppmanar också de integrerade modemärkena att vidta åtgärder.

Så nej,  hållbart mode är inte bara en trend. Det är ett nytt sätt att göra mode och modeindustrin kommer att bli allt mer modemetvetna under de kommande åren.

Det kan ta lite tid innan hållbart mode inte är något vi pratar om utan något som är en naturlig del av hela modebranschen. Men det är tydligt att hållbart mode får allt starkare fäste.

Så vad är hållbart mode? Det är ett alternativ till fast fashion. Det är ett sätt att hjälpa till att stödja jorden och människorna på den. Det är ett sätt att se till att de som arbetar i branschen arbetar under bra förhållanden.

Hållbart mode är det smartare valet och definitivt något att tänka på nästa gång du vill köpa ett nytt föremål till din garderob. Men kom ihåg att hålla utkik efter greenwashing.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg