10 Hållbart Modetips för att bli mer Miljövänlig

sweatshirts 428607 1280

Vi måste tänka om hur vi tänker om mode och hur vi konsumerar.

Ja, det låter enkelt, men hur gör vi det? Det är faktiskt lättare än man kan tro. Kanske gör du redan det mer än du inser – och kanske finns det utrymme för förbättringar.

Men oavsett vad så hjälper vi dig att leva ett mer hållbart liv när det kommer till mode. Om du inte vet var eller ens hur du ska implementera hållbarhet i din vardag, här är 10 hållbara modetips för att komma igång!

1. Handla vintagekläder och second hand-artiklar

Det finns många bra anledningar till att handla vintage-och second hand kläder. Först och främst hjälper det dig att minska din påverkan på miljön. En annan underskattad fördel är att det gör att du kan hitta mer unika och personliga plagg för att piffa upp din garderob!

Det bästa med vintageshopping är att butiker med fantastiska plagg dyker upp överallt – även på internet. Så om du inte har gått med i vintage-vågen än, hoppa direkt på den och låt jakten börja.

Du vet aldrig vilka sällsynta och unika föremål du kommer att hitta. Det är som att gå på skattjakt – ibland har man väldigt tur och ibland inte.

2. Välj hållbara klädmaterial

Nu när vi vet var och hur vi ska handla, låt oss titta på vilken typ av material vi ska leta efter.

Ska man titta på vilka material som är hållbara måste man också titta på vilka som inte är det.

Läder och päls är till exempel definitivt inte är hållbara material – snarare tvärtom. Fler och fler märken, både stora varumärken och lyxmärken har slutat med läder och päls i sina kollektioner, helt enkelt för att det är så dåligt för miljön och djurens rättigheter – och för att allt fler konsumenter kräver det.

Hållbara modemärken experimenterar med nya typer av material som är bättre för miljön. Detta inkluderar att återvinna nya resurser och hitta helt nya material. Visste du till exempel att ananasblad används för att göra veganska läderbyxor nu?

Välj organiska material

Om du vill vara säker på att kläderna du bär har haft så liten påverkan på miljön och jordbruket som möjligt bör du välja kläder gjorda av ekologiska och naturliga material.

Hållbar och GOT-certifierad bomull har blivit en allt vanligare del av modebranschen. För att bomull ska vara ekologisk måste den vara producerad enligt ekologiska jordbruksstandarder.

Men bomull är inte det enda ekologiska, naturliga tyget. Ekologiskt linne är ett lika bra alternativ, om inte bättre.

3. Välj modemärken med transparens

Föreställ dig det här: Du har köpt en T-shirt som du tror är gjord av ekologisk bomull, producerad under rättvisa arbetsförhållanden och med så liten effekt på klimatet och jorden som möjligt.

Du har gott samvete för att du har handlat med hållbarhet i åtanke.

Men det visar sig att T- skjortan tillverkades faktiskt inte under rättvisa arbetsförhållanden och bomullen var inte så ekologisk som du trodde. Du känner att du blivit lurad att köpa något som inte riktigt levde upp till vad du trodde. Problemet är att du valde ett varumärke med låg transparens och som är vad som kallas greenwashing.

Det är precis därför det är viktigt att titta på varumärkets policyer och värderingar innan du köper dina kläder från dem, speciellt om du vill vara en mer hållbar shoppare.

Transparens inom mode handlar om huruvida varumärken väljer att berätta var deras produkter tillverkas, hur de tillverkas och vem som tillverkar dem. Du bör alltid vara medveten om dessa faktorer när du tittar på ett varumärkes webbplats eller policy och väljer det varumärke som faktiskt berättar om deras fabriksinformation och deras produkters resa.

Detta kommer i slutändan att gynna både dig och klimatet eftersom du vet var produkterna kommer ifrån, vem som har gjort dem och hur de faktiskt tillverkas. På så sätt kan du välja ett varumärke som du tycker gör annorlunda och belöna dem med ditt köp.

4. Investera i kvalitet, inte kvantitet

Istället för att hoppa på fast fashion tåget varje säsong och spendera en stor summa pengar på en kläder av dålig kvalitet, investera i en eller två plagg av hög kvalitet istället.

Kanske finns det en jacka eller väska du har drömt om ett tag, men du känner inte att du har pengar till det? Nåväl, har du tittat på hur mycket du spenderar på impulsshopping? Vi inser ofta inte hur mycket vi spenderar när vi köper en t-shirt för 200kr här och en tröja för 300kr där.

Men om man lägger ihop allt, inser man ofta att du hade faktiskt råd med det du ville ha – såvida det inte är en helt ny Chanel-väska … i så fall måste du förmodligen räkna ihop all din impulsshopping för hela året (eller decenniet).

Låt oss vara ärliga, har du någonsin burit den där unika tröjan du tyckte såg ut bra och cool ut i butiken eftersom den bara kostade 150kr och såg trendig ut i provrummet?

5. Reparera dina kläder och skor

Jag vet vad du tänker: Reparera mina kläder? Jag vet inte ens hur man syr och det är mycket billigare och lättare att köpa en ny t-shirt än att reparera den gamla!

Nja, det är inte direkt billigt för planeten om du köper massor av nya kläder varje säsong. Och angående dina bristande sömnadsförmåga, oroa dig inte – Youtube är din bästa vän i det här fallet. Du kan naturligtvis också ta hjälp av en skräddare eller skomakare för att reparera eller göra om dina skor och kläder.

6. Byt kläder med dina vänner

Om dina vänner är med på idén ”låt oss bli mer hållbara” bjud in dem till en klädbytardag. Det här är fantastiskt på så många sätt. Du får rensa ur din egen garderob och byta kläder du kanske har tröttnat på – och dina vänner får göra detsamma. På så sätt kan du få massor av nya och spännande plagg till din garderob och dina kläder du tröttnat på kan få ett nytt liv.

7. Håll dig informerad om hållbarhet

Detta är förmodligen det enklaste tipset du kommer att få hela dagen: Fortsätt helt enkelt att läsa.

En av de de bästa sakerna att göra när du vill lära dig om en ny sak eller följa en ny ”livsstil” är att söka information om ämnet.

Och idag kan du hitta information om hållbart mode utan att lämna din soffa. Du kan hitta information om området i fantastiska böcker, forskningsrapporter och vetenskapliga webbplatser.

Eller så kan du välja att läsa alla fantastiska bloggar där ute om ämnet.

Kom bara ihåg att använda ditt sunda förnuft när du surfar. Eftersom alla kan lägga upp något på internet måste du vara lite försiktig med vad du läser och överväga fakta.

8. Köp återvunna kläder

Kläder gjorda av plastflaskor, tröjor gjorda av återvunnen ull och klänningar gjorda av gamla t-shirts. Det finns gott om exempel och även om du kanske inte tror att du har stött på återvunna kläder så kan jag nästan garantera dig att du har det. För det finns överallt. Kontrollera bara etiketterna innan du köper något. Du kommer att bli förvånad över vad dina kläder är gjorda av.

9. Ex-pojkvänstestet

Detta är nog ett av våra favorittips för hållbart mode eftersom det är så lätt att följa.

Det är ett verktyg du kan använda när du står i omklädningsrummet och provar ett plagg. Men medan du står där, är du inte riktigt säker på om du någonsin kommer att ta på dig den här tröjan mer än så en gång, fråga dig själv detta:

Skulle jag vilja stöta på mitt ex i den här skjortan?

Om svaret är nej sätt tillbaka plagget där du hittade den och gå ut ur affären. På så sätt kan du undvika dåliga köp som ändå hamnar längst bak i din garderob.

10. Tvätta dina kläder mindre

Hållbart mode handlar inte bara om hur du köper dina kläder utan också hur du tar hand om dem efter att de har hittat till din garderob.

Att tänka på hur man tvättar sina kläder är faktiskt en stor del av det. Om du tvättar dina kläder på ett miljövänligt program kommer kläderna att hålla längre, hålla formen och färgerna förblir ljusa.

Genom att sänka graderna från 40 till 30 kommer du faktiskt att minska energianvändningen med upp till 40 %!

De flesta tvättmaskiner har faktiskt ett miljövänligt program du kan använda när du tvättar dina kläder, men en annan sak du kan göra är att tvätta dina kläder i 30 grader istället för 40 grader. Att bara vrida ner graderna från 40 grader till 30 grader kommer faktiskt att minska energianvändningen med upp till 40%.

Men du minskar inte bara din energianvändning genom att sänka graderna på din tvättmaskin du gör också att dina kläder håller längre!

Om du verkligen vill skämma bort dina kläder, låt dem lufttorka. Torktumlaren kan vara riktigt hård mot dina kläder vilket kommer att förkorta livslängden på dina kläder. Inte särskilt hållbart eller hur? Så om du har möjlighet att lufttorka dina kläder gör det. Det kommer också att få en mycket finare struktur och lukt.

Alla dessa hållbara modetips är enkla att följa och ett bra sätt att hjälpa dig att göra din garderob mer hållbart.

Du kan välja och vraka mellan dem som du vill, och några av dem kan implementeras redan idag. Andra kan ta lite längre tid. Men oavsett vad dessa hållbara modetips är ett enkelt sätt att kickstarta din etiska och miljövänliga garderob!

Sista kommentar om hållbara modetips

Dessa är några av mina favorittips för hållbart mode och jag hoppas att du tyckte att några av dem var användbara. Om du råkar ha några användbara tips om hållbart mode, dela med dig av dem nedan!

Lämna ett svar

Relaterade inlägg