Hur Hållbara är de mest använda Tygerna och Fibrerna i Kläder?

sweatshirts 428607 1280 1

Det finns två viktiga saker du kan göra för att göra din garderob grönare och mer miljövänlig: köpa mindre och köpa smartare.

När det gäller att köpa smartare är det superviktigt att veta vilka material som förtjänar en plats i din hållbara garderob.

I det här inlägget går vi igenom de mesta använda syntetiska och naturliga materialen som används i kläder. Vissa är mer miljövänliga, andra är inte så gröna. Vissa är etiska, andra är tveksamma.

För det mesta brukar det som är naturligt vara mer hållbart och de saker som vi kallar syntetiska eller konstgjorda mindre bra för miljön. Inte bara inom mode utan också när vi pratar om mat eller skönhet.

När det kommer till modebranschen är det bästa material såsom bomull, ull och siden samtidigt nylon, polyester och spandex tenderar att vara mindre bra.

Många föredrar att använda naturliga tyger framför alla typer av mikroplast -tillverkar syntetiskt material, men ändå är saker mer komplexa än så och vi måste ofta vara uppmärksamma på detaljerna: är detta material organiskt? Är det en blandning? Återvinningsbart? Återvunnet? Komposterbart?

Men något man måste vara säker på innan du börjar läsa det här inlägget är att inget material är 100 % hållbart, och att det alltid finns ett ”men”. Så det handlar om att fatta välgrundade beslut om vad du vill och behöver.

Syntetmaterial

Det finns många varianter av syntetiska material. De första började användas flitigt på 1930-talet och idag utgör de de flesta av våra garderober.

De är gjorda av fossila bränslen, vilket hos lekmän termer betyder att de är i huvudsak plast.

Visste du att 342 miljoner fat olja används varje år för att producera syntetiska tyger? Och att tvätta en massa syntetiska kläder kan frigöra mer än 700 000 mikrofibrer?

Polyester

Detta är den vanligaste syntetiska fibern som finns i någonstans mellan 65 och 80 % av de kläder som produceras globalt.

Det har blivit mer och mer vanligt sedan det först upptäcktes. 1980 var volymen av global polyesterproduktion 5,2 miljoner ton och 2014 nådde den 46,1 miljoner ton.

Det är mycket förorenande men det faktum att det är billigt och lätt att färga och manipulera är förmodligen orsakerna till dess popularitet – och också en av anledningarna till att snabbmodet frodas.

Det är sant att det behöver mindre vatten än vissa naturliga material, men det är väldigt energi-intensivt (återvunnen polyester kräver 30 % mindre energi)

Som du kanske vet kan polyester återvinnas och återanvändas inom mode, men det är fortfarande cirka 1 % av den polyester vi producerar globalt.

Nylon

Nylon är ett stretchigare tyg som du förmodligen har sett på dina strumpor, badkläder och sportkläder (även på tandborstens borst).

Och ja, det är superpraktiskt, hållbart och väldigt uppskattat, men nu vet vi bättre än att använda icke biologiskt nedbrytbara, mikroplastproducerande tyger till allt.

Tillverkningen av nylon är verkligen vattenkrävande och under ett steg i produktionen används vatten för att kyla ned nylonfibrerna och för med sig skadliga kemikalier i vattnet om de inte behandlas på rätt sätt.

En annan dålig sak med nylon är att det sällan går att återvinna – detta beror på var du bor och om du köper dina nylonprodukter från märken med återtagningsprogram.

PVC

PVC är ett av de mest giftiga och mindre hållbara material.

PVC står för polyvinylklorid och det är en syntetisk plastpolymer används inom många olika områden som bygg och sjukvård. Du kan också hitta den i konstläder, latexkläder och en del sportutrustning.

Det är det mest använda alternativet till djurläder, men det är utan en antydan till tvekan det mindre hållbara. Det finns naturliga alternativ till PVC som kaktus och äppelläder.

PU

PU (polyuretan) är ett annat material som ofta används som ett alternativ till djurläder.

Den behöver mindre vatten och energi än PVC och det gör den innehåller inte skadliga kemikalier som andra syntetiska material har, men det är fortfarande plast.

Det är möjligt och lätt att undvika det med tanke på att det finns icke-plastiska alternativ till animaliskt läder med ett mycket sämre koldioxidavtryck.

Bomull

Du vet redan hur mycket vatten modeindustrin faktiskt använder.

Föreställ dig detta: 70 % av det globala sötvattnet går till jordbruk, inklusive boskap och mat, och 3 % av det vattnet används för att odla bomull. Den tar mer än 2 000 liter vatten för att göra en bomulls t-shirt och det är den mängd en person skulle dricka under en treårsperiod.

Ett annat problem med bomull är att mycket är det genetiskt modifierad.

Bara i USA är 94 % av bomullsproduktionen GM.

Problemet med genetiskt modifierad bomull är att det kommer trivas bara när det används tillsammans med vissa gödningsmedel och bekämpningsmedel som nästan alltid säljs av samma företag som producerar det genetiskt modifierade bomullsfröet (ofta kallat bt-bomull). Dessa kemikalier skadar jorden och förorenar vattnet.

Lösningen? Ekologisk bomull, som tack och lov är lättare att hitta och billigare nu än någonsin tidigare.

Denim

Denim är bomull vävt på ett speciellt sätt som gör den robustare..

Så här hittar vi samma problem som vi helt enkelt hade med bomull – törstigt tyg, vanligtvis GMO – och vi lägger till ytterligare ett: kemiska färgämnen.

Jag vet att ”kemisk” inte alltid är lika ”dåligt”, men det är det definitivt när de är produkter som hamnar i vattnet och jord och de har visat sig vara giftiga för människor.

En annan fråga med denim är att denimen vi hittar i de flesta snabbmodemärken är en blandning av denim + elastan eller andra syntetiska tyger. Det betyder att dessa jeans inte kommer att vara återvinningsbara, inte komposterbara och kommer att släppa mikroplaster (och förmodligen kommer de att hålla betydligt mindre än rena jeansbyxor).

Lyckligtvis finns det många märken med hållbara jeans gjorda av ekologisk eller återvunnen post-consumer bomull.

Hampa

Hampa är ett mirakeltyg som inte får tillräckligt med uppmärksamhet. Det är inte heller så utbrett i användning på grund av alla hinder och stigma som kommer med cannabis, även om hampa är något helt annat.

Men sanningen är att hampa inte är en törstig växt, den berövar inte jorden på dess näringsämnen och behöver inte bekämpa bekämpningsmedel eller annan kemisk hjälp.

Det är också supermångsidigt, det har använts i århundraden och det skyddar dig från UV-strålar. Är inte det coolt?

Linne

Linne kommer från linväxt fibrer – ja. samma lin som du använder till dina frön.

Linens naturliga färger är alla dessa underbara bruna toner, trasiga vita, gråa och beiga, vilket är fantastiskt eftersom det gör det enkelt att göra snygga utan att bleka eller färga.

Det är mer av ett lyxigt tyg (eller känt som sådant ) eftersom tiden och ansträngningen det tar att spinna och producera gör priset högre än andra mer formbara fibrer.

Med det sagt är den extremt mångsidig, praktisk och bekväm – och ser supersnygg ut.

Ull

Nu går vi in ​​i ett farligt territorium där etik är inblandat. Massproduktion av ull är kopplat till otäcka metoder som ingen bör stötta. Och naturligtvis gör detta ull till ett icke-veganskt tyg och oftare än en icke grymhetsfri textil.

Som sagt, ull är en mycket hållbar och praktisk tyg som dessutom är biologiskt nedbrytbart och förnybart, vilket gör det otroligt miljövänligt.

Koldioxidutsläppen kopplade till ull kommer till största delen från djuret jordbruk och resten av processen är inte så tung i koldioxidutsläpp.

Om du vill försäkra dig om att din ull är helt hållbar (som täcker etiska grunder och allt), se till att den har etiska certifieringar som garanterar ansvarsfull praxis, att din ulltröja är 100 % ull och inte en blandning (det skulle göra det omöjligt att bryta ned eller återvinna) och att färgerna den innehåller är inte miljöskadliga.

Silke

Silke har också denna etiska fråga eftersom silkeslarver måste dödas för att kunna produceras. Men till skillnad från ull har siden ett ganska stort koldioxidavtryck och det är mycket mer vatten- och energikrävande.

Goda nyheter är att det finns några ganska coola innovationer – som apelsinfiber, som ska kännas och se silkeslen ut.

Läder

Koldioxidavtrycket för konventionellt djurläder är riktigt, riktigt högt. Det är också riktigt vattenkrävande och läderindustrin är ökänd för att förorena floder och underjordiska vattenreservoarer över hela världen med giftiga lädergarvningsfärger.

Läder är inte etiskt, det är ingen tvekan om det. Om du letar efter etiskt läder måste du välja veganska alternativ som PVC eller PU som vi pratade om tidigare eller med innovativa material som kaktusläder eller Piñatex.

Naturligtvis har läderkläder en mycket lång livslängd om det behandlas på rätt sätt, vilket ger materialet några hållbarhetspoäng.

Mitt råd? Försök leta efter certifierat läder med låg slagkraft eller köp dina läderprodukter begagnat.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg