Innovativa Hållbara Textilier som kan Förändra Modebranschen

coat hangers 3792840 1280

Du vet redan att dina modeval verkligen kan ha en inverkan på vår jord. Faktum är att när det kommer till utsläpp ligger kläder i toppen av det som släpper ut allra mest koldioxid. Utöver det kräver tillverkning av kläder stora resurser av energi, mycket vatten, och kan släppa ut föroreningar i vattendrag och annat.

Du kan skapa din perfekta gröna garderob genom att handla second hand , hyra dina kläder eller byta dem. Men det kommer alltid att finnas en sak till som avgör om dina kläder är ekologiska eller inte: tyget de är gjorda av.

Det finns inget sådant som ett perfekt hållbart undertyg. Allt vi köper kommer att ha för- och nackdelar, så det bästa vi kan göra är att göra det till en vana att läsa om plaggen och förstå vad som står om dem.

Det är lite tråkigt att vi som konsumenter alltid måste tänk det värsta om de märken som säljer kläder till oss, men i det rådande klimatet, om du inte är för försiktig, kan du bli offer för greenwashing.

Många har till exempel alltid trott att viskos är ganska grönt eftersom det är en cellulosafiber (den kommer från trä), men faktiskt kräver dess produktion massor av elaka kemikalier och det är långt ifrån hållbart.

Det handlar om att lära sig om dina alternativ och att lära känna deras egenskaper och deras fördelar så att du verkligen kan fatta välgrundade beslut om du vill ha dem i ditt liv eller inte.

Överblivna tyger

Överblivna tyger är i huvudsak rester. Textilier som slängs vid tillverkning av plagg, tygrullar som avvisas för att ha mindre brister, eller till och med ibland lager som blir osålt.

Varför inkluderar vi dem i den här listan? För att de går in i modebranschen och de gör det på superinnovativa sätt – som att låta gamla turkiska mattor förvandlas till skor.

Kläder gjorda av överblivet tyg kommer ofta i begränsade upplagor eftersom varumärkena som arbetar med dem har bara en viss mängd av varje tyg och mönster, och när de väl är slut är de slut för gott – detta är också ett sätt att undvika att främja överproduktion och snabb konsumtion.

Vi anser dem vara hållbara eftersom de hjälper oss att återanvända material som redan fanns och hålla dem i slinga av cirkulärt mode istället för att låta dem gå till spillo.

Nu finns det överblivna lager av i stort sett vilken textil som helst under solen, från polyester till organisk hampa, och detta kommer också att påverka hur hållbart varje klädesplagg är.

Så du är inte alltid i klartext. En klänning gjord av överbliven polyester kommer att vara lite mer hållbar än en gjord av nyproducerad polyester, men du måste fortfarande tänka på biverkningar av syntetiska tyger, som det olyckliga faktum att de släpper ut miljontals mikroplaster när du tvättar dem. I ett fall som det här kan du fortfarande vara ditt grönaste jag genom att installera ett tvättmaskinsfilter eller använda tvättpåsar för att fånga upp dessa mikrofibrer.

Lyocell

När du handlar kanske du hittar detta tyg listat som Tencel®, men Tencel är faktiskt ett varumärke som ägs av Lenzing, en välkänd utvecklare av innovativa hållbara textilier.

Lyocell är gjord av trämassa, precis som andra tyger som rayon och viskos. Dessa tre skapas genom att lösa upp träet och omvandla det till cellulosafibrer, men Lyocell är speciellt och det överlägset miljövänligaste, eftersom det är mycket mindre kemikalieintensivt och de ämnen som används inte är giftiga, till skillnad från de som krävs för de andra två.

Den är också producerad i en sluten cykel, vilket betyder att vattnet och produkterna som används stannar i produktionscykeln och inte släpps ut i naturen.

Dessutom är träet som används för att tillverka Lyocell på ett hållbart sätt. På grund av den vansinniga hastigheten och volymen av snabbmodeproduktion är rayon och viskos kända för att tillverkas på bekostnad av avskogning av hotade områden.

Refibra

Refibra är ett annat underbart tyg skapat av Tencel. Det är inte lika vanligt som Lyocell än, men det förtjänar lika mycket uppskattning och det är ett levande bevis på att teknik och mode borde gå hand i hand.

Den tillverkas i ett slutet system, precis som Lyocell, genom att återanvända bomullsrester och omvandla dem till bomullsmassa.

Resultatet är ett biologiskt nedbrytbart bomullsmaterial tillverkat helt av industrin biprodukter.

ECONYL®

ECONYL® är regenererad nylon, och den används ofta i hållbara badkläder och sportkläder.

Visste du att fiskenät utgör cirka 10 % av allt plastavfall i havet? ECONYL kan göras av fiskenät, gamla mattor och kasserade nylonkläder, och vi älskar det eftersom det hjälper havet att bli mindre av en plastsoppa.

Den har samma egenskaper som nyproducerad nylon ( töjbarhet, formbarhet,…), men dess miljöpåverkan är 90 % lägre och den kan återvinnas om och om igen.

Återigen, en liten påminnelse om att detta fortfarande är ett syntetiskt tyg, så du kanske vill använda en mikrofiberfångande tvättpåse om du funderar på att lägga till ECONYL i din garderob.

REPREVE®

Repreve är gjord av plastflaskor och används även i stretchiga kläder.

Den är gjord genom att rädda plastflaskor från att ruttna på en soptipp eller från att flyta för evigt på havet och förvandla dem till återvunna fibrer, och det har blivit ett mycket vanligt tyg även för icke-eko-medvetna varumärken.

Det är ytterligare en av de där textilierna där mode möter teknik, och den har kylande och värmande egenskaper, vilket gör den perfekt för saker som arbetskläder, baslager för vinterkläder och våtdräkter.

Återigen, syntetfiber. Så överväg att skaffa en tvättpåse för att fånga de lömska mikrofibrerna.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg