Fast Fashion och Slow Fashion – Vad är Skillnaden?

store 1338629 1280

Slow fashion är trendigt. Det är en term som blir allt vanligare men vad handlar all uppståndelse om? Modeindustrin är en av de mest förorenande industrierna i världen, och slow fashion försöker ändra på det.

Slow fashion ger ett alternativ i modebranschen, så vi som mode älskare faktiskt kan göra ett grönare val. Fast fashion är typ av slow fashions motsats – namnet säger väl allt.

Men vad är fast fashion, varför är det dåligt och varför är slow fashion bättre? Jag ska försöka svara på alla dina frågor angående fast fashion och slow fashion i det här inlägget och förhoppningsvis kommer vi en gång för alla att avgöra kampen om fast fashion kontra slow fashion.

Fast fashion/snabbmode

Låt oss börja med det mindre roliga. Fast fashion. Alla verkar diskutera termen och alla negativa effekter som fast fashion har på miljön och människor runt om i världen. Modemärken verkar inte så glada att förknippas med termen fast fashion – men varför? Är det verkligen så illa om mode är snabbt?

Affärsmodellen som kallas fast fashion gjorde det möjligt att leverera stilar som matchar trenderna på exklusiva catwalks till ett billigt pris

Fast fashion är dåligt för de människor som är en del av snabbmodets leveranskedja, miljön, och det bidrar bara till överkonsumtion i världen.

Vad är fast fashion?

Fast fashion handlar i grunden om att skapa så många plagg och få ut dem på marknaden som fort som möjligt. Du kanske har sett nästan identiska plagg från exklusiva designers kollektioner hänga i lågprisbutiker väldigt fort efter att de släppts.

Tja, det här sammanfattar ganska mycket vad snabbt mode handlar om. Större snabbmodekedjor skapar populära föremål som syns i modetidningar, och de kan nästan få dem levererade till butik två veckor senare.

Affärsmodellen som kallas fast fashion gjorde det möjligt att leverera stilar, som matchar trenderna som ses på lyxiga catwalks till ett billigt pris, under samma säsong kommer lyxmärkena med trenderna.

För att kunna hålla priset lågt och röra sig så snabbt att de inte missar nästa stora modetrend måste fast fashion så klart hålla produktionskostnaderna så låga som möjligt. Detta har tyvärr en kostnad. Och ganska stor. Så låt oss ta en närmare titt på hur snabbt modeproduktion fungerar.

Hur fungerar fast fashion produktion?

När du tittar på fast fashion vs slow fashion är en av de viktigaste sakerna att titta på produktion. Snabbmodebranschen kritiseras ofta för hur de producerar kläder. Eftersom processen måste vara så snabb och billig som möjligt slutar produktionen med stora etiska och miljömässiga kostnader.

Så mycket kläder produceras på så kort tid och arbetarna är under enormt tryck på fabrikerna. De arbetar under omänskliga förhållanden, och eftersom priserna måste hållas så låga som möjligt motsvarar lönerna inte ens levnadskostnaderna i landet de bor i.

Tillverkning av snabbmodekollektioner bör ske i ett pulsslag och tillverkarna tar ibland till illegala sätt att producera. Detta beror på den enorma konkurrensen på marknaden och kraven från konsumenterna i världen.

Men fast fashion produktion har inte bara etiska kostnader. Det har också en enorm negativ inverkan på miljön. Eftersom priset måste hållas så lågt som möjligt för att hålla konsumenterna nöjda är materialen som används i fast fashion inte direkt bra.

Skadliga kemikalier används ofta under tillverkningsprocessen – kemikalier som förorenar och påverkar naturresurser som floder, hav och skogar. Fast fashion produktion har också en hel del biprodukter som mikroplast. Dessa små fibrer släpps ut i våra hav och dödar levande varelser som vistas där.

Vilka är problemen med fast fashion?

Som beskrivits ovan är de största problemen med fast fashion de etiska problemen och miljöskadorna det kostar. Fast fashion produktion ställer höga krav på de människor som arbetar i fabrikerna. Men inte bara är dessa människor tvingade att arbeta under oetiska villkor som ibland inte uppfyller normerna för lagliga arbetsvillkor. De får inte heller en rimlig levnadslön. Utöver det är människorna som arbetar i fabriker ofta utsatta för farliga kemikalier.

Miljökostnaderna för fast fashion är inte heller en vacker syn. Produktionen av fast fashion kläder förorenar luften vi andas, havet vi simmar i och vattnet vi dricker. Det bidrar till den globala klimatutmaning vi för tillfället står inför över hela världen. Men som tur är finns det ett alternativ – det kallas slow fashion.

Slow fashion

Nu till den andra halvan av diskussionen om ”fast fashion och slow fashion”. Slow fashion är ett begrepp som blir ännu mer populärt för varje år som går. Det är ett bevis på att det kan finnas hopp om en grönare modeindustri inom en snar framtid. Men vad betyder slow fashion och vad är det? Låt oss dyka in i det nedan.

Vad är slow fashion?

Slow Fashion gjordes som en motreaktion mot den befintliga modeindustrin. Det anses i grunden vara motsatsen till fast fashion. I slow fashion tas allt från produktion, arbetsförhållanden, hållbarhet och materialanvändning i beaktande – och tänks om

Slow fashion är typ den ”bra killen” i kamp mellan fast fashion vs slow fashion. Det ger konsumenten ett miljövänligt och etiskt alternativ och gör att vi kan göra ett hållbart val.

Slow fashion är kläder gjorda av mycket hållbara material. Kläder som återvinns, och som har producerats under rätt arbetsförhållanden för alla inblandade. Slow fashion kläder är i grunden det grönare valet i modebranschen.

Slow fashion produktion

Slow fashion-produktion handlar om att producera kläder på ett sätt som påverkar jorden och den närliggande miljön och ekosystemet så lite som möjligt. De använder bara naturliga och organiska material i slow fashion-produktion, och inga starka kemikalier används under tillverkningen. Föroreningsutsläppen hålls också så låga som möjligt.

Arbetsförhållandena på fabrikerna är mycket etiska och rättvisa. Alla arbetarens löner måste också vara rättvisa och leva upp till vissa standarder.

Fördelar med slow fashion

Jag skulle kunna göra en lång lista över alla fördelar slow fashion ger, men här är några av de viktigaste en gång i mitt tycke:

 • Det är bättre för miljön
 • Det ger bättre arbetsvillkor för de som tillverkar dina kläder
 • Det är bättre för din hud. Ofta används starka kemikalier i produktionen av snabba modeartiklar. Slow fashion varumärken, å andra sidan, använder inte samma starka kemikalier.
 • Det upprätthåller unikhet i modebranschen eftersom föremål inte kan följa en viss trend eller produceras på tre veckor.

Självklart finns det många andra fördelar med slow fashion. Det här är bara några av dem. Om du vill shoppa med ett miljömedvetet tänk, är slow fashion ditt bästa alternativ. När man pratar om fast fashion vs slow fashion tror jag att det blir tydligt att slow fashion är viktigt, eftersom vi behöver ett alternativ till fast fashion. Ett mer hållbart alternativ. Slow fashion är precis det.

Fast Fashion vs Slow fashion

Men vilka är de största skillnaderna mellan fast fashion och slow fashion? Låt oss ta en närmare titt på de saker som gör de två typerna av mode så väldigt olika.

Fast fashion

 • Rättvisa arbetsvillkor med rimliga löner
 • 80% av alla snabbmodekläder kastas.
 • Materialen är dåliga och utvinns vanligtvis på ett ohållbart sätt.
 • Dåliga arbetsförhållanden

Slow fashion

 • Kläder återvinns, repareras eller säljs vidare
 • Använder endast hållbar och na naturmaterial
 • 8 000 syntetiska kemikalier används vid tillverkning av fast fashion kläder
 • Inga starka kemikalier används

Som du kan se finns det många skillnader mellan fast fashion och slow fashion. Det finns många fler men detta är bara för att ge dig en uppfattning om vad som skiljer fast fashion från slow fashion.

Så varför är slow fashion viktigt?

Efter denna kamp mellan fast fashion och slow fashion tror jag inte att det råder någon tvekan varav en av de två som är vinnaren i min bok. Det är såklart slow fashion.

Slow fashion är viktigt eftersom det är ett alternativ så fast fashion. Det ger oss möjligheten att göra ett grönare val.Slow fashion kämpar inte bara för miljön utan också för arbetarna som tillverkar våra kläder och deras arbetsvillkor och löner. Allt som allt har slow fashion verkligen inga negativa biverkningar.Allt handlar om att göra det möjligt att älska mode och miljö och samtidigt. Att bryta ner de där antagandena om att mode inte kan vara hållbart. Det handlar om att få modebranschen att ta ansvar för framtiden. För mode kan vara grönt och hållbart. Slow fashion är ett levande bevis på det.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg