Hur Fungerar Hållbar Klädproduktion? Allt du bor Veta!

catwalk 1840941 1280

Om du följer med i vad som händer inom modebranschen har du säkert hört att hållbart mode är den nya trenden.

Modevarumärken över hela världen marknadsför sig själva som hållbara och ”klimatmedvetna” – men hur vet du vem som bara säger att deras kläder är producerade på ett hållbart sätt och vem som faktiskt väljer att har en hållbar klädproduktion?

Och vad innebär det ens att producera kläder på ett hållbart sätt?

Vad kan du göra?

Tja, hållbar klädproduktion innebär att kläderna produceras på ett sätt som påverkar miljön så lite som möjligt.

I hållbar modeproduktion är ekologiska och naturliga material. används är arbetsförhållandena på fabrikerna rättvisa och föroreningsutsläppen hålls så låga som möjligt.

Låt oss titta närmare på vad det egentligen betyder och hur det här fungerar i verkligheten på fabrikerna. För att göra det måste vi titta på hela klädproduktionen, från början till slut. Detta är också känt som en modeförsörjningskedja.

Hållbar modetillverkningskedja

Visste du att t-shirten du har på dig har varit med om en väldigt lång resa innan den hamnade i din garderob? Innan den hamnade i din varukorg har den varit i händerna på produktionsarbetare på fabriker väldigt långt borta. Dessförinnan har materialen den är gjord av plockats av arbetare, och till och med dessförinnan kommer materialet från fält eller tillverkas syntetiskt.

Men visste du också att i traditionella modeförsörjningskedjor används mer än 8 000 kemikalier, enorma mängder vatten går till spillo och arbetsförhållandena på fabrikerna är kända för att vara omänskliga och ibland utförs arbetet till och med av barn?

Ja, din t-shirt har förmodligen varit med om en lång resa. Men resan har varit en helt annan om du har på dig en skjorta i ekologisk bomull som har producerats på ett hållbart sätt eller en vanlig T-shirt från en fast fashion butik.

Låt oss ta en titt på exakt hur olika dessa två resor är och hur den hållbara modeförsörjningskedjan skiljer sig från snabbmodeförsörjningskedjan.

Hur produceras fast fashion/snabbmode?

Innan vi utforskar den hållbara modeförsörjningskedjan, låt oss fastställa hur produktionskedjan för fast fashion som tillhandahålls av snabbmode kedjor ser ut. Som namnet kanske antyder handlar fast fashion om att göra modeplagg så snabbt som möjligt, så i grund och botten är det motsatsen till hållbar modeproduktion.

Inom fast fashion ligger fokus inte riktigt på hur saker görs, men hur snabbt (och därmed hur billiga) de är gjorda. Det handlar om att förse konsumenterna med de senaste trenderna, så att de kan konsumera mer, och definitivt inte på människorna eller miljön bakom produktionen.

Denna form av mode är ofta synonym med klädbutiker där stilar massproduceras på kort tid som möjligt.

Detta beror på att dessa butiker vill göra att du kan köpa för så lite som möjligt. Så i princip följer fast fashion butiker bara marknaden och vad konsumenterna vill ha. Men de senaste åren har det skett en förändring i vad folk vill ha.

Ordet hållbarhet blir mer och mer populärt inom modebranschen och varumärken som vill göra sin produktion mer hållbar dyker upp överallt.

Men vad innebär det att ha en hållbar klädproduktion och vilka faktorer måste uppfyllas innan ett varumärke kan göra anspråk på att ha en hållbar klädproduktionskedja? Låt oss titta på de olika aspekterna av leveranskedjan för hållbart mode nedan.

Så fungerar hållbar klädproduktion

Nu till den hållbara klädproduktionen och den hållbara modeförsörjningskedjan. Detta är i grunden motsatsen till snabbmodets leveranskedja. Inom hållbart mode måste allt tänkas på och det krävs både mer arbete och pengar för att få hjulen att gå runt.

För att ett varumärke ska kunna hävda att de har en hållbar klädproduktion har de att leva upp till vissa kriterier gällande materialanvändning, arbetsförhållanden och påverkan på miljön. Låt oss utforska exakt vad det betyder.

Valet av material

Innan tillverkningen av skjortan du har på dig just nu började se ut som en skjorta valdes tyget den är gjord av av ett designteam. Detsamma gäller för hållbar klädproduktion.

Designerna måste välja de tyger som senare blir de kläder man ser i butikerna, men här måste materialvalet leva upp till vissa standarder.

Materialet som används i hållbar klädproduktion borde inte ha påverkat miljön lokalt eller globalt på ett negativt sätt. Det betyder att tillväxten av textilier som används i kläder som bomull måste vara ekologisk.

Men det är inte allt. Produktionen ska också vara fri från onaturliga och starka kemikalier och material som inte är veganska som läder och päls är inte heller hållbara. Istället måste formgivarna och designersarna vara kreativa när de väljer material för hållbara klädkollektioner.

Du kanske har sett kläder gjorda av återanvändbar plast eller återvunnet glas när du handlat. Eller kanske du har hört talas om tröjor gjorda av återvunnen ull eller ”läder” byxor gjorda av hampa?

Designerna blir mer och mer kreativa när de designar och väljer material för sin hållbara kollektion – och nya sätt att återvinna tyger och textilier dyker upp varje säsong.

Men några av de mest hållbara tygerna är faktiskt naturliga och ekologiska sådana som t.ex. som linne eller bomull.

Etiska arbetsvillkor

Hållbarhet handlar inte bara om att skydda jorden, utan också människorna på den. En viktig del av hållbar modeproduktion är därför människorna som producerar kläderna.

Modebranschen har fått ett ganska dåligt rykte när det gäller arbetsförhållandena på fabrikerna? Över 50 % av arbetarna i fabriker inte betalas minimilönen i Indien och Filippinerna, och minimilönerna är hälften av vad som kan anses vara en levnadslön.

Men hållbart mode vill göra slut på detta rykte. Kanske har du hört världens etiska mode nämnas i samma mening som hållbart mode och det finns en god anledning till det eftersom de är två sidor av samma mynt.

Etiskt mode handlar om att skapa rättvisa arbetsvillkor och ge arbetarna rättvisa löner. Men för att modeproduktion ska kategoriseras som hållbar måste även arbetsförhållandena beaktas. Både säkerhet och hygien måste vara bra och arbetarna behandlas rättvist på alla sätt och betala en rimlig levnadslön.

Miljövänlig produktion av kläder

Detta hänger förstås ihop till materialval och de etiska arbetsvillkoren. Eftersom produktionen av kläder ska anses vara hållbar måste den leva upp till flera faktorer.

Materialet ska vara organiskt eller naturligt och starka kemikalier ska inte användas i tygerna. Hållbar klädproduktion i sig bör påverka miljön där produktionen sker så lite som möjligt.

Detta innebär också att fabriken ska skapa en rättvis arbetsmiljö för lokalbefolkningen som arbetar på fabrikerna och göra fabrikerna något som gynnar närområdet istället för att dränera det.

Användningen av vatten i produktionsprocessen är också något som är viktigt att titta på och bör vara lägre än fast fashion-produktionens användning av vatten.

Generellt sett bör produktionen ha så liten påverkan på miljön som möjligt, etiska och rättvisa arbetsförhållanden ska alltid respekteras och hela produktionsprocessen ska vara transparent, så att alla kan kontrollera om varumärket är faktiskt så hållbart som de säger.

Transporter som inte förorenar

När säsongens designer har producerats på fabrikerna planerar man hur kläderna ska transporteras till butikerna. Detta kan vara ett förorenande steg i modeproduktionen eftersom kläderna ofta har producerats i delar av världen som ligger långt bort från klädernas slutdestination.

Men hållbara modemärken måste också göra denna process så lite förorenande som möjligt. Det är viktigt att processen att få ”hem” kläderna sker på ett CO2-neutralt sätt som möjligt.

Detta har också fått många varumärken och modeföretag att byta ut sina produktionsfabriker eller delar av dem närmare varumärkets hemland eftersom utsläppen av CO2 därför kommer att minska.

Varför är hållbart mode dyrare?

Du kanske är det redo att överge din relation med fast fashion en gång för alla och bara lägga till hållbara kläder i din kundvagn från och med denna dag. Men något håller dig tillbaka. Priset. Varför måste hållbart mode vara så mycket dyrare än fast fashion?

Tja, om du tänker efter så är det faktiskt rimligt. Processen med hållbar modeproduktion kräver mer arbete och pengar än den vanliga modeförsörjningskedjan.

Hållbar modeproduktion måste leva upp till vissa standarder när det gäller arbetsförhållandena på fabriken, hur det påverkar världen och vilka material som används i kläderna.

Så självklart kommer hållbara modemärken att behöva ta lite mer betalt om de ska kunna ta fram ytterligare en kollektion nästa år.

När du tänker efter är det kanske bättre att hållbart mode är lite dyrare eftersom det gör att du köper mindre saker, vilket i slutändan är bättre för vår miljö. Se, ingenting är så dåligt att det inte är bra för något.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg