Cirkulärt Mode – Vad det Betyder och Varför det är Viktigt

clothes 1846128 1280

Eftersom ord som hållbarhet, miljövänligt, slow fashion och etiskt har blivit vanliga fraser både inom modebranschen och media läggs andra ord till i slow fashion-ordförrådet och drivs fram som försäljningsargument av klädindustrin. Ett av dessa ord är ’cirkulärt mode’.

Men vad är cirkulärt mode? Var passar det in i detta växande intresse för kläder som inte skadar miljön, och hur utökar det begreppen hållbarhet? Om du anser dig själv vara en medveten konsument eller strävar efter att vara det är det absolut värt att ta en närmare titt på begreppet cirkulärt mode.

I den här artikeln försöker vi hitta svaret på frågan: ”vad är cirkulärt mode”. Vi tittar närmare på hur detta koncept har antagits av modeindustrin och siktar på att utforska även de mörkaste hörnen av detta relativt nya koncept.

Men viktigast av allt, vi försöker reda ut om cirkulärt mode faktiskt är så hållbart som det påstår sig vara. Vi ger dig också tips om hur du implementerar cirkulärt mode i ditt liv.

Vad är cirkulärt mode?

På cirkulärt sätt ligger fokus inte bara på inköp och produktion av en vara. Här är slutet på ett klädesliv lika viktigt som början. Det har naturligtvis en inverkan på försörjningskedjan, designen och användningen av ett föremål.

Praktiskt sett betyder detta att cirkulärt mode, precis som etiskt mode, bryr sig om inköp och produktion av kläder. Men på cirkulärt sätt upphör inte varumärkets ansvar när plagget lämnar butiken med konsumenten.

På ett cirkulärt sätt är slutet på en produkts livslängd lika viktigt som produktionen och anskaffningen av den.

Cirkulärt mode handlar om mer än att skapa ett föremål på ett medvetet och icke-skadligt sätt. Det handlar också om det, men det första och främsta målet är att skapa ett föremål som aldrig förvandlas till skräp. Kanske tänker du för dig själv att det låter lite omöjligt. Men det är så cirkulärt mode fungerar – att få de material vi redan har att gå runt i en cirkel för återanvändning.

Cirkulära varumärken använder gamla plagg från sin egen produktion och återanvänder dessa för att göra nya kläder. Det är därför cirkulära modemärken uppmuntrar dig att skicka in dina gamla jeans eller skjorta från märket istället för att kasta dem.

På så sätt hamnar inte kläderna på deponi, utan används för att tillverka nya kläder utan att slösa något material.

Det här sättet att göra mode resulterar då inte i något (eller mycket mindre) avfall, vilket innebar mindre föroreningar, mindre miljöskador och överlag en mer hållbar modeindustri. Det finns också några saker du kan göra själv för att bidra till det här sättet av mode. Men mer om det senare.

Nyckelpunkter av cirkulärt produktionssätt:

  • Ta bort förorenande och icke-återvinningsbara varor från leveranskedjan
  • Använda färre material för att producera en vara samt återvinna material
  • Återanvändning av allt som är möjligt från defekta kläder till avskurna material.
  • Avlämna allt avfall till naturen på ett säkert sätt. Detta inkluderar endast användning av naturliga och biologiskt nedbrytbara material.
  • Det handlar i grunden om att alltid återvända till samma punkt samtidigt som man lämnar allt som i början.

Varför är det viktigt?

Med mer kläder än någonsin som slängs varje år och fyllning av soptippar och vårt hav är det sista vi behöver mer skräp. Den genomsnittliga amerikanen genererar 37 kg textilavfall varje år. Globalt uppskattas den siffran till 92 miljoner ton textilavfall som vi slänger ut varje år.

Cirkulär produktion är ett sätt att hantera det problemet.

Just nu köper och säljer vi fler kläder än någonsin. Exploateringen av resurser sker över hela världen, bara så att vi kan gå runt i säsongens senaste trender medan förra säsongens trender förmodligen redan har hittat sin väg till deponier.

Upp till 73 % av världens kläder hamnar på deponier och mindre än 1 % av materialet som används för att tillverka kläder återvinns till nya kläder.

Moderevolution

Men det finns en lösning. Eller åtminstone en dellösning. Det är cirkulärt mode. På det här sättet att tillverka slängs inte modeartiklar. Om de går sönder repareras de, och när det inte längre är ett alternativ återvinns de till nya föremål.

När det inte är möjligt att återvinna dem längre återförs de till naturen säkert utan att skada. På så sätt hjälper cirkulärt mode till att lösa det enorma problemet med textilavfall, samt att använda färre resurser, och det är därför det är så viktigt.

Hur fungerar cirkulär modeproduktion?

Vi vet redan att slutet är lika viktigt som början på ett cirkulärt sätt att göra mode. Målet är faktiskt att bli av med de raka produktionslinjerna och istället förvandla dem till runda pilar som hela tiden pekar mot varandra, ett kretslopp.

När man tillverkar kläder på det här sättet är nyckeln att göra produkter med lång livslängd av naturliga fibrer som är biologiskt nedbrytbara, så att kläderna inte skadar jorden. Genom att använda högkvalitativa material ser varumärket till att varan håller i många år framöver och vid behov kan återvinnas till ett nytt plagg utan att förlora sin styrka och kvalitet.

Återvinning är därför också en del av cirkulär produktion eftersom märkets gamla och defekta kläder återanvänds och görs till nya kläder.

Hur införlivar man cirkulärt mode i ditt eget liv?

Du kanske har hört dina föräldrar säga, eller sagt till dig själv ”jag önskar att jag hade behållit den där klänningen eller tröjan för många år sedan. Det är säsongens trendiga plagg”.

Medan cirkulärt mode inte beskriver modetrendernas ständigt cirkulära liv, handlar cirkulärt mode om att återanvända material och kläder för att vara säker på att det går aldrig till spillo.

Konsumenten är en av de viktigaste aktörerna i modebranschen eftersom varumärkena lyssnar på vad konsumenterna vill ha. Om efterfrågan på cirkulärt mode ökar, då kommer även varumärkena att producera mer av det.

Stora modeföretag praktiserar redan cirkulärt mode, men du kan också införliva tänkesättet kring cirkulärt mode bredare i ditt liv.

Hur du kan göra skillnad:

 • Köp mindre, välj väl
 • Revidera din garderob innan investera i nya kläder
 • Välj cirkulära modemärken
 • Handla begagnat
 • Prova att hyra kläder
 • Ta hand om dina kläder så håller de längre.
 • Välj naturliga och biologiskt nedbrytbara material när du köper nya kläder
 • Läs mer om slow fashion, och lär dig vilken påverkan modeindustrin har .
 • Byt kläder med dina vänner
 • Sälj dina begagnade kläder istället för kasta ut dem.

Vad är skillnaden mellan cirkulär mode och återvinning?

Återvinning är en naturlig del av cirkulärt mode, medan cirkulärt mode inte är en naturlig del av återvinning.

Återvinning i sin grundform förvandlar avfallsmaterial till något nytt. Detta kan vara ett par defekta jeans eller textilklipp som sedan förvandlas till något nytt och användbart.

Återvinning, såväl som upcycling, är därför en naturlig del av det cirkulära sättet att tillverka kläder. Det går dock inte tvärtom. Mer efterfrågan måste mötas innan man kan kalla något cirkulär ekonomi eller mode. Vissa återvinningsprocesser är inte heller så miljövänliga, men det kan inte vara fallet på ett cirkulärt sätt.

Framtiden för cirkulärt mode

Cirkulärt mode nämndes första gången officiellt 2014 vid ett seminarium i Sverige. Principerna från den cirkulära ekonomin överfördes till modevärlden som ett försök att göra denna förorenande industri mer hållbar.

Begreppet har blivit ett älskat begrepp i modebranschen sedan dess och har hittat sin plats vid sidan av termer som slow fashion, upcycling och etiskt mode. Men hur ser framtiden ut för detta koncept?

Många modemärken är överens om att det här sättet att göra mode är framtiden. Även de stora varumärkena verkar ha anammat konceptet. Och av goda skäl. Konceptet har många fördelar, inte bara för jorden utan även för varumärket och konsumenten.

Konceptet har långt ifrån nått sin fulla potential, och den största majoriteten av modemärken har inte implementerat cirkulärt mode. Detta sätt att göra kläder kommer dock förhoppningsvis bara att växa framöver, som det har gjort under det senaste decenniet.

Cirkulärt mode är bara ytterligare ett koncept i världen av hållbart mode. Slow fashion har blivit modeord under de senaste åren, och ingen verkar ha en riktig förståelse för vad dessa termer faktiskt betyder.

Men om du vill lära dig mer om hållbart och slow fashion vill du lära dig mer om termernas motsats, eller fiende om du så vill, fast fashion.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg