Bästa Tips för att Klä dig mer Hållbart (Och Undviker Fast Fashion]

girl 3954232 1280

Vi har hört det förut. Snabbmodem mest känt som fast fashion är dåligt för miljön, den etiska produktionen och klädernas och trendernas livslängd. Men hur undviker man egentligen fast fashion? Och hur lyckas man utan att tömma bankkontot?

Det korta svaret är ja. Ja, du har råd för det finns många sätt att bli en medveten och hållbar shoppare. Jag har samlat några av de bästa och enklaste tipsen om hur du undviker fast fashion mode i ditt dagliga liv här.

När du vill undvika fast fashion finns det flera saker du kan göra. Dra ner på shoppingen, välj att köpa dina kläder från second hand-butiker och välj märken med en transparent policy är bara några saker du kan göra i ditt dagliga liv för att undvika snabbt mode. Låt oss titta på vad mer du kan göra.

Vad är fast fashion?

Men innan vi kommer till tipsen, låt oss komma till botten av vad fast fashion faktiskt betyder. Begreppet fast fashion slängs runt i media och modebranschen. Men vad betyder egentligen fast fashion, hur hittade det sin väg till catwalken och hur vi ser till att vi undviker fast fashion?

För att svara på de frågorna tror jag att vi måste vi titta på hur modebranschen har utvecklats under de senaste decennierna.

Modeproduktionen har under många år var uppdelad i fyra kollektioner. En för varje säsong. Innan en ny kollektion kom till catwalken eller butikerna hade månader av designprocesser, produktion och hårt arbete lagts på den.

Men i takt med att tekniken utvecklades så gjorde även modeindustrin – och produktionsanläggningarna det. Innan det snabba modet var det mest för de rika att köpa nya kläder varje vecka. Men ny teknik, såväl som nya sätt att tänka på mode, gjorde det möjligt att leverera stilar som matchade trenderna på exklusiva catwalks till ett billigt pris.

Detta möjliggjordes på grund av användandet av material av låg kvalitet, dåliga arbetsförhållanden på fabrikerna och valet att inte tänka på miljön.

Resultatet blev en industri som producerade kläder till samma pris som snabbmat, vilket gav sina köpare möjlighet att följa trenderna som förändras varje månad.

Alternativet till fast fashion : Slow fashion

Fast fashion har en motsats – lustigt nog kallas det slow fashion. Om du inte har hört talas om slow fashion kanske du har hört om det under ett annat namn: Hållbart mode, ekomode och etiskt mode är alla fraser som nästan betyder detsamma som slow fashion.

De här sätten att tänka på mode handlar om att göra mode så hållbart och klimatvänligt som möjligt.

11 tips som hjälper dig att undvika fast fashion

Nu när vi har tagit upp vad termen betyder är det dags att ta reda på hur vi kan undvika fast fashion. För att göra det har jag samlat 11 tips som hjälper dig att komma igång. Du kan enkelt implementera alla dessa tips i din vardag och förhoppningsvis kommer de att vara användbara på din resa för att undvika snabbt mode och bygga en medveten garderob.

1. Köp färre kläder

Ett mycket enkelt och väldigt billigt råd. Det bästa sättet att undvika snabbmode eller helt enkelt bli en mer hållbar konsument är genom att dra ner på din shopping i allmänhet. Sanningen är att du inte behöver följa alla trender varje säsong. Det kommer inte att göra dig lycklig.

Jag garanterar dig att du faktiskt kommer att få en mer unik och enastående stil om du inte gör det. Satsa istället på ett fåtal föremål av hög kvalitet varje år som kommer att hålla säsong efter säsong. Detta kommer definitivt att göra dig till en mer hållbar konsument och ha en positiv effekt på ditt bankkonto också.

2. Utmana dig själv och dina vänner

Om du tycker att det är lite svårt att inte rusa till en klädbutik och köpa de senaste trenderna, då har vi en liten utmaning till dig som kan hjälpa dig att få ett annat perspektiv på impulsshopping och snabbt mode.

Du har förmodligen mer i garderoben än du vet om. Förmodligen mer än du ens använder på en månad, kanske till och med ett år. Så jag utmanar dig att prova utmaningen att använda 33 plagg på 3 månader.

På detta sätt behöver du vara kreativ och skapa olika utseenden med det du har. Du kommer förmodligen att få reda på att du redan använder de flesta av samma kläder ändå och 80 % av dina kläder bara hänger i din garderob och väntar på att bli använda.

3. Läs om vad snabbt mode är

Tja, faktiskt följer du redan det här rådet. En av de bästa sakerna du kan göra om du vill bli mer hållbar är att läsa om ämnet och vilka alternativ som finns där ute.

Det är också en bra idé att läsa på om alla termer eftersom det verkligen kan vara en djungel att navigera i.

Idag kan du hitta all möjlig information på internet, men var medveten om att alla kan lägga upp en artikel på internet idag, så var kritisk när du läser något. I allmänhet finns det mycket bra innehåll och guider för att förstå hållbart-, etiskt- och eko-mode. Så var nyfiken och utforska världen av miljövänliga kläder.

4. Handla begagnade/secondhand kläder

Om du har svårt att dra ner på dina inköp är ett tips att ändra sättet du handlar. Istället för att köpa nya kläder hela tiden, gå på skattjakt i en vintage- eller second hand-butik.

Second-hand shopping blir mer och mer populärt och du kan hitta fantastiska saker i dessa butiker. En stor bonus är att vintage och second hand ofta är mycket billigare än att köpa nya kläder. Samtidigt kan du hitta kläder som är mycket mer unika än kläderna på galgarna i klädbutikerna. På det sättet kan du spara pengar, se fantastisk ut och undvika snabbt mode på samma gång.

Om du inte har en secondhandbutik i närheten, oroa dig inte. Internet är fyllt med vintagebutiker online som bara väntar på att bli utforskade.

5. Köp inte kläder bara för att du kan donera dem senare

Du kanske redan känner att du gör något bra för miljön eftersom du donerar eller säljer dina gamla kläder som begagnade. Visst är det jättebra att du ger dina kläder ett nytt liv, men det är inte så bra om du på grund av detta känner att det är okej att fortsätta ha en stor konsumtion.

Många människor tror att det är lika bra att köpa kläder eftersom de vet att de kan sälja dem igen, men när du köper kläder, särskilt fast fashion, bidrar du till att hålla den snabba modekedjan igång. Detta är inte det bästa sättet att undvika fast fashion.

6. Var medveten om vem som gjort dina kläder

Snabbmode är inte billigt, någon någonstans betalar för det. Denna fras används ofta när fast fashion beskrivs som det billigaste klädalternativet. När du bara betalar 100kr för en klänning kan både materialen och arbetsförhållandena på fabriken inte riktigt vara utmärkta.

Ofta arbetar människor på fabrikerna under riktigt dåliga villkor och för en mycket låg lön eftersom varumärkena vill hålla priset så lågt som möjligt.

Genom att stödja varumärken som har en transparent policy och produktion ser man till att de personer som gjorde att dina kläder behandlades rättvist och betalade en rimlig lön.

7. Försök att undvika vissa material

Vissa material har större påverkan på miljön än andra. Animaliska tyger som läder och päls är några av de sämsta materialen man kan bära eftersom uppfödningen av djuren i sig avger mycket föroreningar. För att inte tala om alla etiska överväganden av sådant material. Tänk bara på hur mycket köttproduktion påverkar miljön varje år.

Andra produkter som bomull påverkar också miljön men här kan du välja att köpa kläder gjorda av ekologisk bomull. I allmänhet använder fast fashion mycket starka kemikalier vilket inte är direkt bra för miljön. Så när du handlar, kom ihåg att kontrollera vilka material som används för att tillverka dina kläder.

8. Behåll dina kläder lite längre

Visste du att kol- och vattenfotavtryck skulle minska med 5-10 % om ett plaggs livslängd skulle förlängas med 3 månader? Vi är så vana vid att slänga ut våra kläder när vi inte vill ha dem längre eller när de går sönder eftersom det är så lätt att köpa nya billiga.

Men att köpa nya kläder varje månad skapar märken på miljön och det kan du ändra på bara genom att hänga på kläderna lite längre. Så om du vill undvika fast fashion och skapa en mer hållbar livsstil, försök att behålla dina kläder lite längre.

9. Väck dina gamla kläder till liv igen

Ett av de bästa sätten att undvika snabbmode och göra din garderob mer hållbar är att ta väl hand om kläderna som redan hänger i din garderob. Du kan antingen göra detta genom att reparera dina kläder om de går sönder eller, om du har tröttnat på designen, designa om dina gamla kläder.

Om att designa om dina egna kläder verkar vara för stor en uppgift för dig, gå sedan online, bli inspirerad av andra och ta sedan med dina gamla kläder, tillsammans med dina visioner, till skräddaren. Här kan någon annan hjälpa dig att förvandla dina gamla kläder till ditt nya drömplagg. Då kommer du också att vara säker på att kläderna faktiskt passar din kropp perfekt.

10. Tänk på att det tar tid att bryta vanor

Var inte arg på dig själv om du hamnar i gamla vanor och befinner dig i omklädningsrummet provar en klänning för 100kr. Det är alltid svårt i början och det krävs en ny vana för att bryta en gammal.

Du måste göra det till en vana att inte gå online och handla på snabbmodessajter och jag kan nästan garantera du, att du kommer att bryta ditt löfte till dig själv om att undvika fast fashion minst en gång.

Så om du vill undvika fast fashion måste du göra det till en vana. Att hitta alternativ påverkar och förändrar ditt sätt att tänka på kläder och mode – det kommer definitivt att göra det lättare för dig att undvika snabbmode i framtiden.

11. Handla lokalt

När dina kläder produceras på andra sidan jorden måste de skickas hela vägen tillbaka till butiker över hela världen. Denna transport av kläder avger stora mängder föroreningar och påverkar därmed miljön på ett negativt sätt.

Genom att välja att köpa kläder från ett märke som producerar deras kläder i ditt hemland eller något av grannländerna kommer klädernas resa inte ha påverkat miljön lika mycket.

Självklart måste man alltid titta på hela leveranskedjan för en produkt och du bör alltid titta på ett företags tillverkning. Men du bör ha produktionsplatsen i åtanke när du handlar om ditt mål är att undvika fast fashion och bli en hållbar modeälskare.

Extra tips: Sätt upp mål

Sätt upp mål som är lätta att nå, detta kommer att hålla dig motiverad mycket längre. Du kan skapa ett sparkonto där du kan lägga in alla pengar du har sparat på att inte köpa nya kläder och bestämma dig för att du ska göra något kul med de pengarna.

Du kan också satsa på hur länge du tror att du kan undvika fast fashion frestelser och om du klarar dig längre, ge dig själv en belöning som en spabehandling eller en trevlig middag. Jag slår vad om att du kommer att vara mer fokuserad på att undvika fast fashion om du gör det till en tävling.

Jag hoppas att du gillade min lista med tips om hur du undviker snabbt mode. Om du tycker att det är lite svårt att undvika fast fashion tänk på att det alltid är svårt i början. Det är bättre att ha ett positivt sinne och börja smått än att ge upp halvvägs.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg