10 Enkla sätt att Rensa ut din Garderob – Tips & Råd

closet 912694 1280

Rengöring och städning är inte precis ett ord som väcker glädje hos det flesta. Det är förmodligen inte det du vill ägna din tid till. Men ibland måste du städa och rensa ur din garderob.

Lyckligtvis ger den här guiden många tips om hur du kan göra processen att städa ur din garderob roligare och mer påverkande. Vi tenderar ofta att behålla kläder vi inte längre bär, helt enkelt för att vi en gång älskade att bära dem.

Men den här guiden hjälper dig att bli av med alla saker du inte längre bär eller behöver.. Så låt oss dyka ner i dessa tips om hur du städar din garderob.

Börja med olika högar när du städar ur garderoben

Om du ska gör en storstädning av din garderob och är fast besluten att gå till botten med alla saker du inte använder längre och få dem ur vägen kan det ibland hjälpa till att organisera det.

Det enklaste sättet att göra det är att dela upp alla dina kläder i högar. Antalet högar beror på vad du planerar att göra med de kläder du inte längre vill ha, men ett exempel kan vara fyra högar uppdelade i: ”behåll”, ”donera”, ”sälj”, ”släng”.

Kom ihåg att desto mindre du slänger ju bättre det är för miljön, så om du har möjlighet att antingen donera det, sälja det eller kanske byta det med vänner, ju mer hållbart är det. Tänk på hur du kan utöka livslängden och användningen av varje föremål du inte längre vill ha.

När du är klar med att sortera dina kläder i högar, följ bara instruktionerna som högarna ger dig, till exempel ”behåll”, ”donera” eller ”sälj”.

Kategorisera dina föremål för att skapa en bättre översikt

Har du någonsin velat något riktigt snyggt plagg och sedan insett att du redan har något liknande i din garderob?

Eller kanske känner att du aldrig har något att ha på dig än en garderob full med kläder. Ibland kommer du till och med på att du står i en stor hög med dina kläder och bara har en klädkris.

Om du kan känna igen dig själv i något av dessa scenarier kommer detta tips att hjälpa dig mycket. Det tar lite tid men det kommer att vara värt det.

Det du behöver göra är att kategorisera dina kläder. Hur du väljer att kategorisera dina kläder är helt upp till dig. Du kan välja att kategorisera den efter färg, efter typ (till exempel klänningar tillsammans och blusar, etc.), eller så kan du till och med kategorisera plaggen efter var du ska bära dem, såsom på fritiden, på kontoret, etc.

Om du städar ur din garderob på detta sätt får du reda på exakt vad du har och hur mycket plats de olika kategorierna tar upp.

Detta hjälper dig också att få en tydlig bild av vilken typ av föremål du har mycket av och vilka du kan tänkas vilja investera i.

Långtidsmetoden för att rensa ut din garderob

Om du tycker att det är svårt att välja ut saker i din garderob som du inte längre behöver kan det här tipset vara till hjälp. När du städar ur garderoben börjar du ofta tänka tillbaka på den roliga kvällen du bar den där klänningen eller hur de jeansen brukade vara din favorit.

Även om du innerst inne vet att du aldrig kommer att ha de där byxorna eller den där klänningen igen kan det vara ganska lätt att övertyga dig själv om att du kommer att göra det. Tänk på vilka plagg du faktiskt använder och vilka plagg du inte använt på många år.

Ordna dina kläder efter säsonger

Om du har olika kläder för de olika årstiderna är ett enkelt sätt att få lite mer plats i garderoben att sortera ut alla dina kläder efter säsong. Lägg alla kläder du inte har på dig just nu i lämpliga korgar och liknande och förvara dem någon annanstans.

På så sätt kommer kläderna du bara bär på sommaren inte att ta plats i din garderob under vintern. Det ger dig en tydlig bild av vilka plagg du har för varje säsong. Och det är förmodligen det enklaste sättet att rensa ut din garderob, för du behöver inte slänga något.

När du är osäker, prova det

Om du tycker att det är svårt att rensa ut din garderob och bli av med plagg, prova då detta tillvägagångssätt. Prova varenda plagg i din garderob. Vi har ofta ett visst minne av kläder men de stämmer inte alltid överens med hur vi verkligen känner när vi bär dem ibland.

Så innan du bestämmer dig för att det är omöjligt att rensa ut din garderob prova varenda plagg på.

Men ofta brukar vi förvara kläder som vi aldrig bär, helt enkelt för att vi gillar idén om dem, men inte riktigt när de sitter på.  Och du kanske inte känner dig bekväm när du tar på dem. Och om du provar ett plagg och den inte känns rätt vet du vad du ska göra.

Tänk efter innan du köper

Det enklaste sättet att se till att din garderob inte blir stökig och överfull är genom att inte lägga till några nya föremål till den. Det är verkligen så enkelt. Detta är naturligtvis också det mest hållbara sättet.

Det här kan tyckas vara en ganska svår utmaning, men många gånger köper vi kläder vi inte behöver, bara för att vi vill hoppa på en viss trend eller att man känner sig inspirerad i omklädningsrummet.

Så om du tycker att det är svårt att inte lägga till nya föremål i din garderob varje månad här är några tips du kan följa:

Gör och överenskommelse med dig själv att om en sak läggs till din garderob måste en annan tas bort. Det betyder att om du vill köpa, låt oss säga en ny skjorta, måste du hitta ett föremål i din garderob du antingen väljer att sälja, donera och så vidare.

Det viktiga är att innan du köper ett nytt plagg måste du hitta en i din garderob som du inte längre kan behålla. Detta får dig att tänka mer innan du köper.

Vik dina kläder snyggare

Det finns många sätt att vika olika typer av kläder. Egentligen är det förmodligen mycket mer än du tror.

Sättet du viker dina kläder på kommer att påverka hur de ligger på dina hyllor och i lådan. Om du viker dina kläder på vissa sätt kommer det att göra det enklare för dig att få en överblick över vad du har när du öppnar din låda eller garderob.

Ovanpå det, att vika din kläder på rätt sätt kommer också att ge dig mer utrymme i din garderob, så om du har svårt att få in alla dina kläder i din garderob, överväg att vika dem på ett nytt sätt.

Att bara slänga dina plagg i din garderob helt oorganiserat är inte idealt. Det kommer att göra det så mycket svårare att få en överblick över vad du har och kommer att leda till svårare problem att hitta vad du ska ha på dig än om du har vikt och organiserat dina kläder snyggt.

Dela upp dina kläder i olika garderober

Glädjen att hitta ett snyggt plagg längst bak i din garderob som du helt glömt bort att du hade är härlig. Det är nästan som att få ett nytt plagg.

Ibland kan det verka som att alla kläder du har i din garderob är tråkiga. Det du behöver göra är att dela upp din garderob i två garderober. Vi har ofta många kläder som vi inte använder, men eftersom vi stirrar på dem varje dag när vi öppnar vår garderob tröttnar vi fortfarande på dem.

Men genom att dela upp dina kläder i två garderober du kan växla mellan dessa två (eller hur många garderober du än vill ha). Sedan, när du är trött på den ena garderoben, byter du helt enkelt den mot den andra, och det kommer att kännas som att du har fått ett helt nytt gäng kläder.Det här kanske låter lite tidskrävande men det är lätt att göra om du gör det samtidigt som du städar ur garderoben ändå eftersom det kommer att ge dig en bättre förståelse för vilka föremål du faktiskt använder.

Kom ihåg dina underkläder

När du städar ur din garderob glömmer du ofta bort den privata delen, även känd som underklädeslådan. Men den här delen av din garderob är lika viktig som resten.

Att bära en för gammal behå kan faktiskt göra ont i kroppen. Så börja sortera alla dina underkläder och släng ut slitna behåar och underkläder som knappt hänger på.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg