Är Uthyrning av Kläder Verkligen Hållbart? Komplett Guide

shopping 606993 1280

Kläduthyrningstjänster blir ännu mer populära, och kläduthyrningstjänster har tagit modebranschen med storm.

Vi vet redan att modebranschen är en av de största skurkarna när det kommer till överproduktion och befolkning. Konsumenternas krav på mer hållbara modealternativ ökar dock, och som av ett trollslag verkar det plötsligt ha dykt upp kläduthyrning överallt.

Du kanske är här för att du har hört talas om modeuthyrning och vill lära dig mer om hur det fungerar, eller så kanske du har någon fördom som du vill bekräfta eller dementera.

Oavsett anledningen till att du klickade på den här artikeln kan jag garantera att du kommer att få en detaljerad genomgång kring konceptet med uthyrning av kläder, inklusive hur det fungerar och några för- och nackdelar.

Vad är kläduthyrning?

Kläduthyrning är faktiskt precis vad det låter som. Det är att hyra kläder istället för att köpa dem. Hur länge du kan hyra en vara beror på tjänsten. Men man hyr vanligtvis mellan en vecka och en månad.

Kläduthyrning låter dig hyra ett eller flera föremål för ett event, fest eller bara som en tillfällig del av din garderob.

På vissa plattformar kan du hyra direkt från uthyrningstjänsten, som har många varumärken, och andra plattformar låter dig hyra direkt från andra personer. Ofta är plattformen uppbyggd kring kategorier, varumärken, evenemang eller stilar, vilket gör det enkelt för dig att hitta exakt den artikel du letar efter som passar din budget och dina behov.

Kläduthyrningstjänsterna låter dig hyra ett eller flera plagg under en varierande tid. Varje uthyrningstjänst är olika, och det beror också på om du ansluter dig till ett månatligt medlemsabonnemang eller bara vill hyra objektet för ett speciellt tillfälle.

Så att gå med i tjänsten medlemskap är som att ha ett (nästan) oändlig virtuell garderob du kan välja mellan varje månad.

Priset på tjänsterna och de stilar och märken de har varierar. Vissa är specialiserade på lyxmode, andra är specialiserade på plus-size, arbetskläder eller mammakläder. Det finns massor av alternativ där ute och det finns definitivt ett alternativ för att hyra kläder som passar din stil och dina behov också.

Är kläduthyrning hållbar?

Modens största miljöbrott ligger i överproduktion. Textilindustrin står för cirka 10 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Det är mycket. Överproduktion är en stor del av detta höga antal.

Men varför sker överproduktion? Eftersom varumärkena vet att konsumenterna vill köpa kläder, MYCKET kläder, för att hålla sig i linje med den senaste trenden. Du har säkert också några kläder hängande bak i din garderob som du aldrig riktigt använt, men du köpte dem för att det var ett måste på den tiden.

Med kläduthyrning undviker  duatt hoppa in i den senaste trenden och köpa kläder från en fast fashion butik som du aldrig riktigt bär. Det sätt som modeuthyrningstjänster låter konsumenter skära ner på sina shoppingvanor och överkomsumption är det som gör det hållbart.

Istället för att köpa nya kläder hela tiden som det slutar med att du slänger eller aldrig riktigt bär kan du hyra dem istället. Detsamma gäller kläder för speciella tillfällen som bröllop eller andra högtider. På så sätt hjälper kläduthyrningsplatser att minska överkonsumtionen.

Varför är kläduthyrning hållbart?

Överproduktion och konsumtion har nu blivit en naturlig del av vår bild av modebranschen. Under de senaste 15 åren har den globala konsumtionen och produktionen av kläder fördubblats. Och det verkar som att denna tendens bara går åt får håll – uppåt.

Shopping är nu inte bara reserverad för speciella tillfällen eller när du faktiskt behöver något. Det har blivit något vi gör för skojs skull, och vi gör det ofta. Detta får allvarliga konsekvenser för miljön, såväl som människor och djur.

Det kan låta som att vi är nära domedagen när det uttrycks så här. Men det är här kläduthyrning kommer in. Eller vi kanske borde säga att det är här hållbart och slow fashion kommer in.

De flesta av modeuthyrningstjänsterna hävdar att de är ett hållbart alternativ som hjälper dig skapa en medveten garderob. Så varför är kläduthyrningsfirmor hållbara?

Tja, du kan se på det så här, istället för att tusen människor köper samma klänning i en butik delar ni alla den istället. Istället för att köpa nya kläder vill tjänsterna att du hyr allt istället.

Det kommer förhoppningsvis att bidra till att minska överkonsumtion och produktion, vilket i slutändan leder till en mer hållbar modeindustri och en lyckligare planet . Och det är därför modeuthyrningstjänster kan ses som hållbara.

De hållbara nackdelarna av att hyra kläder

Även om det finns många fördelar med kläduthyrning sett från ett hållbart modeperspektiv finns det också några nackdelar som är värda att uppmärksamma.

1. En av de hållbara nackdelarna med modeuthyrningstjänster är att lådorna som används för att frakta hyrkläderna har en chockerande låg återvinningsgrad. Hyrkläderna kommer ofta in inslagna i antingen plast eller något annat, som inte heller återvinns. Utöver det, tänk bara på hur mycket utsläpp att frakta alla dessa kläder fram och tillbaka kostar miljön. Inte precis den mest hållbara metoden…

2. För det andra försöker många av uthyrningstjänsterna fortfarande följa modetrender för att hålla sina kunder nöjda. Vi vet redan att modebranschens största problem är överproduktion. Och genom att följa de senaste trenderna är tjänsterna delvis delaktiga i att skapa detta problem. Denna praxis kan också öka din aptit på nya kläder.

3. För det tredje är gratis tvätt och kemtvätt en del av priset. Alla föremål skickas till professionell kemtvätt efter användning, och även om det är skönt att veta att du hyr rena kläder sliter det såklart på miljön.

Vi vet att sättet vi rengör våra kläder har stor påverkan på miljön. Vad mer är att kemtvätt kräver mer energi än att tvätta hemma. Ännu ett problem när det kommer till hållbarhet.

Detta är några av de hållbara nackdelarna med hyrmode. Det finns förstås nackdelar med allt, och det är nästan omöjligt att ha en riktigt hållbar garderob om man vill ha nya kläder varje månad. Men det här är några av sakerna att ta hänsyn till innan du köper ett månatligt kläduthyrningsmedlemskap.

Är det bättre att hyra kläder än att köpa?

Som beskrivits ovan är kläduthyrning inte en perfekt hållbar praxis. Det finns också nackdelar. Så det korta svaret på om det är bättre att hyra kläder än att köpa dem skulle vara det beror på.

Om du är en av dem som sällan köper nya kläder (och då menar jag sällan som i ett par gånger om året) och köper bara vintage eller från hållbara varumärken är ett månatligt medlemskap på en modeuthyrningstjänst förmodligen inte bättre än att köpa.

Att hyra en outfit för ett speciellt tillfälle som du vet att du kanske bara bär en gång är bättre än att köpa den.

Men om du tenderar att köpa mycket kläder du nästan aldrig bär, eller tenderar att handla kläder i fast fashion butiker, är det bättre att hyra kläder.

Om du alltid försöker hänga med i de senaste trenderna som de flesta av världens befolkning är det bättre att hyra kläder än att köpa dem. För låt oss vara ärliga, hur många gånger har du faktiskt burit alla de där snabbmodeartiklarna som hänger bak i din garderob?

Allt som allt beror det verkligen på dina shoppingvanor om det är bättre att hyra kläder än att köpa. Om du vill investera i ett hållbart plagg av hög kvalitet är det förmodligen bättre att köpa den istället för att hyra 4 nya stycken varje månad.

Men om du tenderar att följa nya trender eller bara gillar att lägga till nya stilar till din garderob varje månad är att hyra kläder förmodligen det mer medvetna valet.

Är kläduthyrning värt det?

Du kanske har några fördomar om kläduthyrning eller kanske tvivlar du på att det faktiskt skulle göra någon skillnad – både för miljön och din ekonomi.

Kanske är du tveksam eftersom frågor som ”skulle kläderna vara rena”, ”skulle det spara mig pengar” eller ”hur skulle kläderna passa” dyker hela tiden upp i ditt sinne. Men oftast kommer dessa farhågor aldrig att bekräftas.

En av de största fördelarna med att hyra kläder är att du får prova ett stort utbud av nya stilar och märken utan att du köper en massa stilar som du bara bär e några gånger. Genom att hyra kläder har du plötsligt en enorm ”garderob” utan att behöva köpa fast fashion.

Allt som allt är kläduthyrning värt det om du gillar att fräscha upp din garderob men inte vill spendera alla dina pengar på det.

Det är också värt det om du vill göra ett mer hållbart val och försöker sluta köpa nya kläder. Genom att istället hyra dina kläder får du fortfarande nya saker till din garderob samtidigt som du gör ett mer hållbart val.

Hur man hyr kläder online

Att hyra kläder är lika enkelt som att hyra en cykel, en bil etc. Konceptet är enkelt:

  • Du väljer vilket plagg du vill hyra.
  • Du väljer hur lång tid du vill hyra objektet för (kan vara en vecka)
  • Du betalar hyran
  • Du bär den under den period du har valt att hyra kläderna för.
  • Du lämnar tillbaka den. Du behöver inte tvätta eller kemtvätta den eftersom tjänsten gör det åt dig.

Det är så enkelt! Självklart kan instruktionsguiden skilja sig från uthyrningsplats till uthyrningsplats. Vissa platser kan bara erbjuda ett månadsabonnemang, där du måste bli medlem innan du kan få tillgång till den obegränsade hyra garderoben.

Inget av dessa alternativ är nödvändigtvis bättre än det andra, så det beror på vad du letar efter, vad du tycker passar bäst för dig.

Om du försöker dra ner på shopping i allmänhet kan ett månatligt medlemskap där du får ”nya” kläder varje månad vara precis vad du letar efter.

Om du å andra sidan letar efter en outfit för ett speciellt evenemang kan det andra alternativet vara det som passar dina behov bäst.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg