Vad är Fairtade Kläder? Allt du bör Veta!

hangers 1850082 1280

Du har säkert hört talas om Fairtrade förut, troligen när du handlar kaffe eller choklad.

Men har du någonsin hört det när det gäller kläder? Ja, Fairtrade kläder är faktiskt en grej. Men hur fungerar det exakt? Kan kläder faktiskt Fairtrade, och vad betyder det för modebranschen? Det är vad ska gå igenom i denna artikel.

Vad betyder Fairtrade för kläder?

Innan vi kan svara på vad Fairtrade kläder är måste vi förstå vad begreppet Fairtrade handlar om.

De flesta har säkert hört talas om Fairtrade eller sett certifieringarna på produkter i stormarknader.

Om du vill lära dig mer om Fairtrade-organisationen kan du besöka Fairtrade Internationals hemsida.

För att ett varumärke ska vara Fairtrade måste det uppfylla vissa standarder genom hela leveranskedjan. Målet med dessa standarder är att skydda producenter i länder med dåliga produktions- och arbetsförhållanden.

Målen omfattar allt från arbetares rättigheter, löner, stödjande produktion och miljöskydd.

Hur kan kläder vara Fairtrade?

Begreppet Fairtrade kan appliceras på en stor del av modeförsörjningskedjan.

Om vi ​​börjar från början av försörjningskedjan, inköp av material, är detta steg ett självklart alternativ för att vara Fairtrade. Låt oss ta bomull som ett exempel.

Bomullsbönder står inför flera risker och hinder. Först och främst kan vädret ha en enorm inverkan på skörden. Om bomullsbönderna är en del av fair trade-rörelsen har köparna långtidskontrakt som säkerställer att bönderna inte går i konkurs på grund av en dålig skörd.

Fairtrade stödjer utsatta bönder, som bomull som är starkt påverkade av klimatförändringar, stigande produktionskostnader och sjunkande avkastning.

Om du köper en skjorta gjord av Fairtrade bomull stödjer du dessa lokala bönder och hjälper dem att hålla i verksamheten.

Ett annat exempel kan vara lokala vävare. Om det finns ett lokalt varumärke som tillverkar halsdukar eller något annat för hand och säljer dem, kommer Fairtrade rörelser att hjälpa dem att inte bli utnyttjade på marknaden.

Som du kan se finns det flera sätt att göra Fairtrade kläder. Vissa varor är helt Fairtrade och vissa är bara delvis Fairtrade eftersom bomull är den enda Fairtrade produkten. Så kom ihåg att läsa om vad märket betyder när de säger att de gör rättvisemärkta kläder.

Hur hjälper fairtrade modebranschen?

Fairtrade handlar, som namnet antyder om ett sätt att handla som är rättvist för alla inblandade parter.

Fairtrade har uppstått i opposition till frihandel. I teorin borde Fairtrade vara fördelaktigt för världsekonomin, men många människor lider under frihandelns villkor.

Arbetare och småföretag och produktionsanläggningar i det som ofta är så kallade utvecklingsländer utnyttjas ofta av större globala företag. Detta händer även inom modebranschen.

Du kanske har hört allt om att arbetare i länder som Bangladesh, Indien och Thailand får en lön långt under levnadslönen för sitt arbete. Fairtrade försöker bryta med detta sätt att göra affärer.

Istället kommer alla parter överens om ett minimipris i förväg för att säkerställa att producenterna ska kunna försörja sig. De flesta Fairtrade grupper använder också långtidskontrakt för att ge stabilitet och trygghet för producenterna.

Så hur gäller detta för modebranschen?

Tja, för att ett företag ska bli stämplat som Fairtrade finns det ett gäng standarder som de måste leva upp till. Detta inkluderar arbetsrättigheter som hälsosamma och säkra arbetsförhållanden, och barnarbete och slaveri är strängt förbjudet. Arbetare under Fairtrade får också organisera fackföreningar.

Fairtrade kläder hjälper sedan till att säkerställa att arbetare och lokala producenter behandlas rättvist och får en skälig lön för sitt arbete.

Miljöfördelar med fairtrade kläder

Men hur är det med miljön? Är Fairtrade kläder till nytta för miljön?

Ibland orsakas lokala miljökriser och skador faktiskt av lokala företag av desperation att tjäna pengar. Utan några rättvisa överenskommelser kan även utländska företag exploatera lokala miljöer och ekosystem för att få en högre vinst.

Därför framhåller fair trade-rörelsen, inklusive företag som producerar Fairtrade kläder, vikten av att skydda miljön och ha en hållbar praxis.

Fairtrade kläder tillverkas enligt andra standarder än vanliga modeartiklar. Fairtrade omfattar vattenbesparing, säker hantering av avfall, stöd till biologisk mångfald och begränsad användning av kemikalier.

Är fairtrade legitimt?

Under de senaste åren har folk börjat ifrågasätta Fairtraderörelsens legitimitet. Är det verkligen så etiskt och rättvist som det påstår sig vara?

Vissa har hävdat att olika Fairtrade märken har missbrukats av många varumärken som faktiskt inte följer fairtradeprinciperna utan bara använder dem för falsk marknadsföring.

När vi talar om Fairtrades legitimitet måste vi skilja på de två – Fairtrade-organisationen och Fair Trade-rörelsen.

För att att bli Fairtrade certifierad måste man följa vissa standarder och regler. Organisationen säkerställer fullständig transparens och spårbarhet när det kommer till de företag den arbetar meds leveranskedja.

Begreppet ”Fair Trade” på en etikett är däremot inte skyddat enligt lag. Det betyder att den kan användas för falsk marknadsföring såvida den inte stöds av ett erkänt valideringssystem eller organisation.

Det finns Fairtrade organisationer som säkerställer att deras påstående om Fairtrade produkter verifieras av oberoende tredje- partsprogram för Fairtrade.

Men eftersom ett varumärke kan kalla sig rättvis handel utan att faktiskt behöva följa några vissa standarder måste du göra din research innan du kastar dina pengar efter ett varumärke du tror är Fairtrade bara eftersom de påstår sig vara det.

Så hur vet man om ett varumärke faktiskt har en etisk produktion?

Hur vet man om kläder är fairtrade?

Det är vanligtvis ganska enkelt att ta reda på om ett varumärke är Fairtrade, eftersom de tenderar att annonsera med det. För att ett varumärke ska vara Fairtrade krävs den officiella certifieringen från Fairtrade-organisationen.

Om varumärket har certifikatet kan du vara säker på att 9 av 10 kommer att ha den certifieringen på sin hemsida och förmodligen skriva att de är Fair Trade-certifierade.

Om du inte är säker på att varumärket är Fairtrade eller om det bara är något den påstår kan du också kolla in den officiella Fair Trade-organisationens hemsida. De har en lista över medlemmar som är Fair Trade-certifierade.

Kom ihåg att göra din research som vanligt. Ett varumärke är inte nödvändigtvis etiskt bara för att det säger att det är det. Så håll ögon och öron öppna för eventuella röda flaggor och se upp för greenwashing.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg