Allt du bör Veta om Hållbara Jeans – Tips & Råd

jeans 5394561 1280

Denim är gjord av bomull. Och någonting som många inte vet är hur dåliga våra jeans är för planeten.

I genomsnitt krävs 7 500 liter vatten för att producera ett par jeans.

De klassiska jeansen är förmodligen kläderna i våra garderober bär vi mest och längst.

De har en enorm potential att bliett  slow fashion flagg som en häftklammer i garderoben. Så skulle det inte vara vettigt att producera sådana plagg på ett så hållbart sätt som möjligt?

Jag vill att du ska veta exakt vad du ska leta efter när det kommet till etiska och miljövänliga jeans, så i den här guiden går vi igenom allt du bör veta om hållbara jeans.

Vad du bör veta om jeans

Dungaree, ett denimliknande tyg, hade använts i Indien i århundraden. Och tyget som vi känner till idag tillverkades först i Nîmes, Frankrike.

Denim kom till USA i mitten av 1800-talet tack vare en skräddare från Nevada och när hans jeans blev så populära att han inte kunde klara av efterfrågan sökte han hjälp av en torrvarugrossist, Levi Strauss & Co. låter namnet bekant?

Och under lång tid, innan jeans tog över modevärlden användes denim som billiga arbetskläder. Idag köps miljoner och åter miljoner jeans varje år. Vissa uppskattningar talar om 1,2 miljarder par.

De första jeansen var gjorda av bomull färgad på ett specifikt sätt. En vit tråd, en färgad med indigo för att ge dem den där fläckiga blå looken.

Idag är de flesta av våra jeans gjorda av en blandning av bomull och lite stretchig syntetfiber: elastan, nylon, vilket gör dem bekvämare, men också ofta mindre hållbara.

Här är varför vanlig denim inte är hållbar och vad man ska leta efter istället:

1. Bomull

Bomull har många fördelar: veganskt tyg, biologiskt nedbrytbart, tillgängligt. Men den har några mindre bra sidor också.

Bomull är en fruktansvärt vattenkrävande gröda. Det mesta av den bomull som odlas i världen för textilanvändning är BP Cotton (genetiskt modifierad). Vi vet att GMO inte alltid är dåliga, men de är verkligen inte bra när de används som ett vapen för ekonomisk kontroll.

Och problemet med BP-bomull är att det vanligtvis kräver mycket specifika bekämpningsmedel och gödningsmedel, produceras och säljs av mycket specifika företag, vilket lägger en enorm ekonomisk börda på bönderna och dränerar jorden på dess näringsämnen, vilket gör att marken är beroende av dessa ämnen.

Leta istället efter efter ekologisk, återvunnen bomull. Det finns också nya material som används istället för bomull, som hampa, som kräver mycket mindre vatten, eller Tencel.

2. Färgämnen

Våra jeans är vanligtvis färgade med syntetisk indigo, ett konstgjort färgämne som imiterar indigoväxtens klarblå färg.

Det är inga problem med det naturliga indigofärgämnet, men konstgjord färg är gjord med giftiga kemikalier, inklusive formaldehyd.

Efter att vattnet som används i färgningsprocessen har släppts ut i naturen igen, förorenar det vattendrag – ibland blir till och med floder indigoblåa –, vilket verkligen stör och skadar med det ekosystemet i vattnet och påverkar människor som är beroende av bäckarna för vatten, mat och sanitet.

Ett annat färgämne vi bör vara försiktiga med kallas azo. Det är förbjudet i EU på grund av dess cancerframkallande potential, eftersom det är superlätt för människokroppen att absorbera det. Det är mycket vanligt att använda på snabbt sätt eftersom det är billigt och det gör jobbet, men det är absolut inte värt det.

Leta istället efter…

Oblekta och ofärgade tyger är det grönaste och säkraste alternativet i denna mening. Men du vill förmodligen ha lite färg i din garderob, så du kan leta efter naturliga växtfärger (som Nudie Jeans, som uteslutande använder naturliga färgämnen och vattenreducerande färgningstekniker) eller mineralfärger. Ett proffstips för att få dina hållbart färgade jeans att hålla längre är att tvätta dem mindre, bara när det verkligen är nödvändigt istället för efter varje användning.

3. Efterbehandling

Det finns några tekniker, som användning av laser och stentvätt (bokstavligen genom att lägga jeansen i en roterande trumma tillsammans med sten) för att ge dem den där slitna looken.

Men det mest kostnadseffektiva sättet att få våra jeans att se slitna ut är sandblästring, vilket är precis vad det låter som. Detta är mycket farligt för fabriksarbetare som andas små sandpartiklar som flyter i luften hela dagen.

Andra ytbehandlingar, som syratvätt, är också problematiska. Blekmedel, klor och hypoklorid är kemikalierna som skapar detta utseende – som tack och lov förblir i det förflutna för nu – och de är mycket skadliga när de släpps ut i naturen.

En annan detalj som du vill ha i åtanke när du letar efter ditt nästa par jeans är läderlappen som vanligtvis sys på baksidan. Konventionellt är den gjord av läder, så du kan leta efter alternativ som jacron (cellulosafiber).

4. Modeavfall

Varje sekund dumpas en bokstavlig lastbil med textilavfall på soptippar över hela världen.

Miljoner jeans produceras varje år, och förmodligen ett par tusen av dem behandlas som snabbmode, även om de ska vara långvariga och älskade plagg .

När vi väl blivit av med våra jeans blir de en del av den enorma högen med kläder. Och om de gjordes med syntetiska material eller giftiga färgämnen kommer de att släppa ut dem i jorden och skapa mikroplaster i hundratals och hundratals år.

Att köpa second hand denim sparar också massor av par jeans från soptippar. Vissa märken erbjuder också återtagningsprogram för när du inte vill ha dina jeans längre för att antingen hitta ett nytt hem till dem eller återanvända materialen och förvandla dem till något nytt.

5. Oetiskt arbete

Från extremt låga löner som bomullsbönder får till de risker som arbetare ständigt utsätts för i textilfabriker (damm vid slipning av jeans, giftiga kemikalier, osäkra byggnader). Vi har många skäl att säga att modeindustrin inte är den mest etiska.

Transparens är ofta ett problem. Från många av de stora märkena vet vi inte ens var deras kläder produceras. Det betyder också att de inte har någon kontroll över vem som tillverkar deras jeans eller deras arbetsförhållanden.

Transparens är nyckeln. Varumärken som vet allt om sina leveranskedjor från början till slut – och som faktiskt gör något för att se till att de är positiva, miljövänliga, och etiska är att lita på.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg